ActualitateJustițiePolitică

Klaus Iohannis a eliberat din funcție doi procurori

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat astăzi, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Predescu Mihaela de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați și Ianota Claudia-Antoanella la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad au fost eliberate din funcție, pentru că au ieșit la pensie, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

  • Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile (PL-x 205/27.03.2023);
  • Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului 34/2023 privind prorogarea termenului prevăzut la art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 40/2006 pentru aprobarea şi finanţarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor (PL-x 649/23.10.2023);
  • Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Predescu Mihaela la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Ianota Claudia-Antoanella la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad – pensionare.

Decretele prezidențiale reprezintă un instrument important al puterii executive într-un sistem prezidențial de guvernare. Acestea sunt ordine sau instrucțiuni emise de către președintele unei țări, cu autoritatea sa constituțională, pentru a reglementa diverse aspecte ale vieții publice.

În multe țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii, decretele prezidențiale sunt utilizate pentru a stabili politici, pentru a interpreta și implementa legile existente, pentru a administra serviciile guvernamentale și pentru a face anunțuri importante către națiune. Ele sunt adesea folosite pentru a reacționa rapid la situații de urgență sau pentru a promova agenda politică a președintelui.

Un decret prezidențial poate acoperi o gamă largă de subiecte, cum ar fi securitatea națională, economia, afacerile externe, drepturile civile, sănătatea publică și multe altele. În general, aceste decrete au puteri limitate și nu pot înlocui sau modifica legile existente, ci le completează sau le clarifică.

Unul dintre cele mai cunoscute și controversate decrete prezidențiale din istoria modernă a Statelor Unite ale Americii este Ordinul Executiv 9066, emis de președintele Franklin D. Roosevelt în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest decret a autorizat internarea forțată a cetățenilor americani de origine japoneză în tabere de detenție, o acțiune care a fost ulterior recunoscută drept o gravă încălcare a drepturilor civile.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.