ActualitatePolitică

VIDEO. Klaus Iohannis a primit premiul Distinguished International Leadership Award

Într-o atmosferă solemnă, la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii, pe 8 mai 2024, președintele României, Klaus Iohannis, a fost recunoscut pentru contribuția sa remarcabilă în domeniul liderării internaționale și pentru angajamentul său ferm față de valorile transatlantice și europene. Ceremonia de decernare a Premiilor Atlantic Council Distinguished Leadership a reprezentat un moment de înaltă însemnătate pentru diplomația românească și pentru prestigiul țării noastre în plan internațional.

Klaus Iohannis a primit cu onoare premiul Distinguished International Leadership Award din partea Atlantic Council, o distincție ce marchează recunoașterea carierei sale excepționale și a rolului său de lider atât în contextul european, cât și în contextul transatlantic. Acest prestigios premiu confirmă impactul pe care președintele României l-a avut în consolidarea relațiilor internaționale, în promovarea valorilor democratice și în sprijinirea securității și stabilității regionale.

Consiliul Atlantic din SUA, acordând acest premiu lui Klaus Iohannis pentru anul 2024, a subliniat nu doar eforturile sale deosebite în plan diplomatic, ci și angajamentul său constant în consolidarea parteneriatului transatlantic și în promovarea coeziunii și solidarității în cadrul Uniunii Europene. Premiile The Atlantic Council, cunoscute sub numele de „Oscarurile Washingtonului”, reprezintă o formă de recunoaștere a liderilor mondiali care s-au remarcat prin viziune, curaj și determinare în abordarea provocărilor globale.

„România s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina”, susține Klaus Iohannis

„Sunt onorat să primesc acest premiu. Îl accept ca o recunoaștere a conducerii României, în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO și partener și prieten al SUA.

Începând din 2001, cu câțiva ani înainte de a adera la NATO, și apoi de-a lungul celor două decenii în postura de membru, România și poporul român au luat decizii îndrăznețe, curajoase și hotărâte pentru a consolida țesutul democratic al societății noastre, pentru a fi la înălțimea angajamentelor noastre privind securitatea transatlantică și pentru a transforma țara noastră într-o ancoră a stabilității strategice, a prosperității și a progresului într-o regiune încă tulburată a Europei.

În Europa Centrală și de Est, România reprezintă un exemplu în multe domenii – de la apărarea Flancului Estic al NATO, la consolidarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept.

Eforturile românești au rezultate care depășesc cu mult granițele noastre naționale; de fapt, acestea au contribuit la consolidarea Europei și a alianței transatlantice și merită să fie recunoscute.

Așadar, aș dori să-i mulțumesc lui Fred Kempe și conducerii Consiliului Atlantic pentru că au ales să recunoască și să onoreze eforturile României.

De asemenea, îi sunt recunoscător fostului consilier pentru securitate națională, Stephen Hadley, pentru introducerea din această seară și pentru contribuția sa unică la ajustarea și implementarea viziunii Președintelui George W. Bush privind o Europă unită și liberă, în care românii și celelalte națiuni din Europa Centrală și de Est pot îmbrățișa demnitatea, democrația și prosperitatea. În această seară ar trebui să onorăm și acest aspect.

În 2011, vicepreședintele Joe Biden a fost pe aceeași scenă, pentru a primi același premiu și a susținut o declarație foarte puternică privind angajamentul Americii în Europa Centrală.

El a spus: „A sosit timpul pentru Europa Centrală. Ați arătat că sunteți pregătiți pentru provocările noastre comune, dornici să le faceți față și capabili să le rezolvați. De aceea, în America, nu ne mai gândim la ceea ce putem face pentru Europa Centrală, ci mai degrabă la ceea ce putem face împreună cu Europa Centrală.”

Într-adevăr, țările noastre și-au crescut capacitatea de a-și îndeplini responsabilitățile de parteneri și aliați din Est ai Americii.

Astfel a apărut Formatul București 9 (B9) – o inițiativă condusă în 2015 de România și Polonia, care include toate statele din Flancul Estic și oferă o platformă robustă pentru coordonarea resurselor noastre de securitate în cadrul NATO.

Astfel majoritatea țărilor noastre de pe Flancul Estic au început să facă progrese în creșterea bugetelor pentru Apărare și în modernizarea infrastructurii și a echipamentelor militare. Și tot astfel, țările noastre au avut capacitatea să acționeze unitar, cu hotărâre și să reprezinte o forță puternică de descurajare împotriva expansionismului rusesc, în același timp rămânând fideli valorilor noastre democratice transatlantice fundamentale.

Nu există altă dovadă mai puternică în acest sens decât modul în care statele noastre de pe Flancul Estic au răspuns la agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și la nevoile vitale ale Ucrainei de a se apăra și de a respinge acest oribil atac rusesc.

În calitate de Președinte al României, vă pot spune că România s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina.

Peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut granița în România căutând refugiu, siguranță și liberă trecere. Aproape 40.000 de copii învață acum în sălile de clasă românești. Milioane de tone de asistență umanitară au trecut în Ucraina prin și din România.

România a ajutat, de asemenea, Ucraina să mențină o linie economică vitală, valorificând conexiunile noastre maritime unice și facilitând tranzitul a aproximativ 40 de milioane de tone de cereale – aproximativ 70% din exporturile de cereale ucrainene, prin porturile românești de pe Dunăre și Marea Neagră.

Toate aceste eforturi continuă, atât timp cât este nevoie, pentru că suntem conștienți de rolul cheie pe care România îl are în a ajuta Ucraina să obțină victoria și pacea, să reușească economic și să se integreze în Uniunea Europeană.

Așadar, mesajul meu pentru voi în această seară este: România a abordat cu seriozitate apelul – „ce poate face America împreună cu Europa Centrală”.

Lucrăm împreună pentru a ne consolida securitatea colectivă, pentru a promova libertatea și progresul economic și pentru a ne asigura că democrația continuă să ofere rezultate.

Este responsabilitatea noastră comună și puteți conta pe capacitatea noastră de a o îndeplini. Pentru că Statele Unite nu au un aliat mai bun decât România.

Dedic acest premiu tuturor românilor, precum și parteneriatului și prieteniei dintre România și Statele Unite ale Americii.

Mulțumesc foarte mult!”, a fost mesajul transmis de președintele României, potrivit Administrației Prezidențiale.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.