ActualitatePolitică

Vladimir Putin l-a declarat terorist pe șahistul Garry Kasparov

Garry Kasparov, celebrul fost campion mondial de șah, a fost catalogat drept terorist și extremist de către autoritățile ruse conduse de Vladimir Putin. Conform legilor rusești, acuzația de terorism poate atrage o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.

Garry Kasparov a fost declarat terorist

Kasparov a fost declarat terorist în Rusia pe baza acuzației că ar fi strâns fonduri pentru susținerea cetățenilor ruși și bieloruși implicați în conflictul din Ucraina. Deși locuiește în SUA începând din 2013, el nu poate fi închis în Rusia. Decizia de a părăsi Rusia a fost motivată de teama de a nu fi persecutat pentru acțiunile politice și pentru critica regimului lui Putin.

„O onoare care spune mai multe despre regimul fascist al lui Putin decât despre mine. Extremismul în apărarea libertății nu e un viciu, iar moderația în privința justiției nu e o virtute. Am fost declarat extremist de dictatori”, a spus Kasparov.

Garry Kasparov este unul dintre cei mai remarcabili și influenți jucători de șah din toate timpurile, recunoscut pentru geniul său în acest domeniu și pentru contribuțiile sale deosebite la dezvoltarea și popularizarea șahului la nivel mondial. Născut în Baku, Azerbaidjan (pe atunci parte din Uniunea Sovietică) în 1963, Kasparov a început să se implice în lumea șahului încă de la o vârstă fragedă, manifestând un talent excepțional pentru acest joc.

La vârsta de 22 de ani, în 1985, Garry Kasparov a devenit cel mai tânăr campion mondial la șah din istorie, după ce l-a învins pe legendarul Anatoly Karpov într-un meci care a captivat atenția întregii lumi șahiste. De-a lungul carierei sale, Kasparov a dominat scena mondială a șahului și a rămas în vârful clasamentelor timp de peste două decenii.

Pe lângă realizările sale impresionante în lumea competițiilor de șah, Garry Kasparov a fost, de asemenea, un promotor vocal al democrației și libertății de exprimare în Rusia post-sovietică. A fost implicat activ în politică, criticând regimul lui Vladimir Putin și pledând pentru reforme democratice în țara sa natală.

După retragerea sa oficială din competițiile de șah profesioniste în 2005, Kasparov și-a continuat activismul politic și a devenit o figură importantă în lupta pentru drepturile omului și promovarea democrației în întreaga lume. Este un autor prolific și un vorbitor public căutat, ale cărui opinii și analize sunt respectate și ascultate pe plan internațional.

Astfel, Garry Kasparov rămâne unul dintre cei mai distinși și inspirați reprezentanți ai șahului mondial și un campion al libertății și dreptății în societatea contemporană. Contribuțiile sale în lumea șahului și a activismului politic îl fac una dintre cele mai remarcabile personalități ale timpurilor moderne.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.