Economie

Viitorul banilor. Va dispărea cash-ul?

Banii lichizi pot juca un rol în activități infracționale, cum ar fi spălarea de bani, dar și evaziunea fiscală. Tranzacțiile digitale sau banii electronici creează o pistă de audit pentru autoritățile de aplicare a legii și instituțiile financiare și pot ajuta guvernele în elaborarea politicilor economice, scrie investopedia.com. Practic, autoritățile vor avea control deplin asupra fiecărei persoane dacă banii lichizi vor dispărea, ceea ce nu sună atât de bine.

  • Banii lichizi pot juca un rol în activități infracționale, cum ar fi spălarea de bani, și pot permite evaziunea fiscală.
  • În Statele Unite, orice instituție financiară care primește un depozit în numerar mai mare de 10.000 de dolari trebuie să îl raporteze la IRS, ceea ce facilitează urmărirea și localizarea activităților ilegale.
  • Rezerva Federală a studiat posibilitatea de a utiliza o monedă digitală a băncii centrale (CBDC)

Demonetizarea a marcat începutul erei digitale. În plus, programul Digital India, un program emblematic al guvernului indian, stabilește o viziune de transformare a țării într-o societate cu putere digitală și o economie a cunoașterii. „Fără chip, fără hârtie, fără numerar” este unul dintre rolurile declarate ale Indiei digitale.

Banii lichizi ar putea să dispară aproape complet în Australia

La sfârșitul anului trecut, Reserve Bank le-a ceruto la 1.000 de australieni să noteze pe agende fiecare plată pe care o fac în decursul unei săptămâni. Din cele 13.000 de plăți, doar 17 au fost cu cecuri, relatează abcnet. A fost o prăbușire uluitoare. În 1980, la începutul erei cardurilor de credit, 85% din plățile fără numerar erau efectuate cu cecuri. Astăzi, acest procent este mai mic de 0,1%. La începutul acestei luni, guvernul a anunțat că va urma exemplul Noii Zeelande, Danemarcei, Olandei și altor țări, închizând sistemul de cecuri până în 2030. Între timp, Noua Zeelandă a trecut deja la următorul pas. După ce a eliminat treptat cecurile, acum se gândește la reducerea treptată a utilizării numerarului. Așadar, Australia este pe cale de a deveni o națiune care nu va mai utiliza banii lichizi. De altfel, Banca principală din Australia notează: „Scăderea bruscă a ponderii tranzacțiilor în numerar reflectă faptul că majoritatea australienilor folosesc rar numerar. Într-adevăr, 72% dintre australieni au fost clasificați drept „utilizatori slabi de numerar” în 2022, utilizând numerar pentru 20% sau mai puțin din tranzacțiile lor în persoană, comparativ cu 50% în 2019.”

Războiul banilor lichizi

În 2016, Banca Centrală Europeană (BCE) a renunțat la producerea bancnotelor de 500 de euro pentru a reduce frauda și spălarea de bani. Era a doua cea mai mare bancnotă din întreaga zonă euro, iar BCE a susținut că aceasta era cea mai aleasă de infractori. La momentul anunțului BCE, bancnotele de 500 de euro aflate în circulație reprezentau o treime din totalul numerarului în euro aflat în circulație. Începând cu 2016, au fost puse în aplicare politici globale pentru a zădărnici utilizarea numerarului în favoarea tranzacțiilor în monedă digitală. În Statele Unite, orice instituție financiară care primește un depozit în numerar mai mare de 10.000 de dolari trebuie să îl raporteze la IRS, ceea ce facilitează urmărirea activităților ilegale, așa cum menționam și mai sus. Promovarea și urmărirea tranzacțiilor digitale echivalează cu un război împotriva numerarului. Utilizarea banilor digitali evită utilizarea numerarului, deoarece tranzacțiile sunt gestionate de computere și de internet. Criticii susțin că limitarea utilizării numerarului și obligarea persoanelor fizice să plătească prin intermediul băncilor sau al companiilor de carduri de credit compromit confidențialitatea financiară, împiedică acumularea de dobânzi pentru numerarul economisit și limitează profiturile proprietarilor de mici afaceri care se bazează adesea pe vânzările în numerar.

De altfel, și în Europa a început acest trend. În țările dezvoltate aproape că nu mai primesc bani cash, spre exemplu în Olanda. Majoritatea comercianților acceptă doar card.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *