ActualitateEveniment

VIDEO: Un cutremur puternic în Maroc a ucis peste 800 de persoane

Un cutremur rar și puternic a lovit Marocul vineri noapte, ucigând peste 800 de oameni și distrugând clădiri din Munții Atlas până în orașul istoric Marrakech. Cu toate acestea, bilanțul complet nu era cunoscut, deoarece echipele de salvare se luptau să ajungă pe drumurile pline de bolovani către satele montane îndepărtate, transmite APNews.

LIVING ERA BANNER

Oamenii treziți de cutremur au ieșit în stradă înspăimântați. Televiziunea de stat a arătat oameni adunați pe străzile din Marrakech în miez de noapte, temându-se să intre în clădiri care ar putea fi încă instabile.

Un bărbat a spus că vizita un apartament din apropiere când farfurii și obiecte de pe pereți au început să cadă, iar oamenii au fost doborâți de pe scaune. O femeie a descris cum a fugit din casă după o „vibrație intensă”. Un bărbat care ținea în brațe un copil a spus că a fost trezit de mișcările cutremurului.

Cutremur Maroc

Cutremurul cu magnitudinea de 6,8 grade a fost cel mai puternic care a lovit Marocul în ultimii 120 de ani și a dărâmat clădiri și ziduri din orașe antice construite din piatră și zidărie care nu au fost proiectate să reziste la astfel de evenimente.

„Problema este că acolo unde cutremurele distructive sunt rare, clădirile nu sunt pur și simplu construite suficient de robust pentru a face față unor astfel de evenimente, așa că multe se prăbușesc, rezultând un număr mare de victime”, a spus Bill McGuire, profesor emerit de geofizică și riscuri climatice la University College Londonl.

„Mă aștept ca bilanțul final al morților să crească la mii de persoane ucise pe parcurs. Ca și în cazul oricărui cutremur mare, sunt probabile replicile, care vor duce la alte victime și vor împiedica operațiunile de căutare și salvare.”

În Marrakech, faimoasa Moschee Koutoubia, construită în secolul al XII-lea, a suferit daune, însă amploarea acestora nu a fost imediat clară. Minaretul său de 69 de metri este cunoscut sub numele de „acoperișul Marrakech-ului”. Marocanii au postat, de asemenea, videoclipuri care arată daune la părți din celebrele ziduri roșii care înconjoară orașul vechi, un sit din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Cutremurele din Maroc. Istorie

Maroc, o țară situată în partea de nord-vest a Africii, este cunoscută pentru peisajele sale variate, cultura bogată și istorie fascinantă. Cu toate acestea, pe lângă toate aceste aspecte, Marocul se confruntă și cu o realitate mai puțin plăcută – cutremurele. Zonele din jurul Marocului sunt cunoscute pentru activitatea seismică, iar cutremurele au afectat țara de-a lungul istoriei sale. Acest articol se concentrează pe cutremurele din Maroc, cauzele lor și pregătirile pentru astfel de evenimente.

Activitatea seismică în Maroc

Maroc se află la intersecția plăcilor tectonice africane și euroasiatice, ceea ce face ca zona să fie predispusă la activitate seismică. Mai precis, Marocul se află la marginea plăcii tectonice africane și este înconjurat de Muntele Atlas, o zonă de convergență tectonică. Această convergență a plăcilor este una dintre principalele cauze ale cutremurelor din Maroc.

Cutremure istorice din Maroc

Marocul a fost martorul unor cutremure istorice devastatoare de-a lungul timpului. Iată câteva exemple notabile:

  1. Cutremurul din Lisabona (1755): Acest cutremur catastrofal cu epicentrul în Oceanul Atlantic a avut un impact semnificativ asupra Marocului. Orasele de coastă marocane, precum Agadir, au suferit pagube majore.
  2. Cutremurul din Al Hoceima (2004): Acest cutremur cu magnitudinea 6,3 a lovit regiunea Al Hoceima din nordul Marocului, cauzând moartea a peste 600 de oameni și distrugând numeroase locuințe.

Măsuri de reducere a riscurilor

Guvernul marocan și organizațiile internaționale au luat măsuri pentru a reduce riscurile asociate cu cutremurele. Acestea includ:

  1. Educație și conștientizare: Marocul a investit în educația publică cu privire la comportamentul adecvat în timpul unui cutremur și la modul de pregătire în fața acestora.
  2. Evaluări seismice: Autoritățile efectuează evaluări periodice ale clădirilor și infrastructurii pentru a identifica și aborda zonele cu risc seismic crescut.
  3. Pregătire și răspuns la dezastre: Marocul are în vigoare un plan de pregătire și răspuns la dezastre pentru a face față cutremurelor și altor catastrofe naturale.
  4. Construcții rezistente la seisme: Reglementările de construcție din Maroc includ acum standarde pentru clădiri rezistente la seisme, pentru a reduce pagubele în timpul cutremurelor.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *