Internațional

VIDEO. Premierul slovac Robert Fico este stabil, după ce acesta a fost victima unui atentat

Premierul slovac Robert Fico nu se mai află în pericol de moarte după ce a fost împușcat de mai multe ori, în urma unui atentat, notează BBC.

Robert Fico este stabil

Tomas Taraba a declarat pentru BBC că intervenția chirurgicală asupra lui Fico a decurs „bine” și „până la urmă va supraviețui”.

Anterior, ministrul apărării a declarat că Robert Fico „se luptă pentru viața sa” după ce a fost grav rănit într-un atac în orășelul Handlova.

Un suspect a fost reținut la locul atacului.

Ministrul de interne, Matus Sutaj Estoka, a calificat acest act drept o tentativă de asasinat motivată politic.

Atacatorul a tras cinci focuri de armă de la mică distanță, iar Robert Fico a fost lovit în stomac și în braț.

În urma împușcăturilor, acesta a fost transportat de urgență la spital și a petrecut câteva ore în operație „luptând pentru viața sa”, potrivit ministrului apărării, Robert Kalinak, care a vorbit la o conferință de presă din fața spitalului unde Fico a fost tratat miercuri, 15 mai 2024.

De atunci, nu a existat nicio actualizare oficială privind starea premierului, dar secundul său a declarat între timp pentru programul Newshour de la BBC că Fico „nu se află într-o situație care să îi pună viața în pericol în acest moment”.

„Din câte știu, operația a decurs bine și cred că în cele din urmă va supraviețui”, a declarat Taraba.

Taraba a adăugat că premierul a fost împușcat „de la mică distanță ” și că „un glonț a trecut prin stomac, iar al doilea a atins articulația”.

Atacatorul se afla într-o mică mulțime de susținători ai lui Fico care se adunaseră în fața unui centru cultural din Handlova, unde premierul ținea o întâlnire.

Împușcăturile i-au luat complet prin surprindere pe ofițerii de securitate ai domnului Fico. Imaginile îl arată pe prim-ministru, după ce a fost împușcat, cum este luat în brațe de mai mulți ofițeri, care îl urcă într-o mașină și îl duc departe de locul faptei.

Vladimir Putin condamnă atacul

„Am fost indignat să aflu despre atentatul asupra vieţii preşedintelui guvernului Republicii Slovace, Robert Fico. Nu poate exista nicio justificare pentru această crimă monstruoasă. Îl cunosc pe Robert Fico ca fiind un om curajos şi hotărât. Sper foarte mult că aceste calităţi îl vor ajuta să supravieţuiască acestei situaţii dificile”, a transmis Vladimir Putin.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.