ActualitateEconomie

Vești mai puțin bune. Polițele RCA s-ar putea scumpi începând cu anul 2024

În ianuarie, polițele RCA s-ar putea scumpi, avertizează șeful Consiliului Concurenței. La finalul lunii decembrie, expiră valabilitatea asigurărilor emise de Euroins, iar mulți șoferi vor fi nevoiți să încheie noi polițe. Cererea crescută se va suprapune cu expirarea plafonării la tarifele RCA.

„Deja am avut o plafonare, am avut o extindere a ei. E timp suficient ca să venim cu o soluție legislativă care să pună lucrurile la punct. Legile nu se adoptă greu în România, dar ne hotărâm greu, e problemă de voință. Dacă avem voință, avem o viteză extraordinară în adoptare.

Noi avem un proiect de lege pe care l-am depus de acum doi ani și care credem că ar îmbunătăți funcționarea pieței.

Eu sper ca proiectul acela sau o variantă a alui o să ajungă să fie transpus în legislație și că nu vom elimina pur și simplu plafonarea fără să punem în locul ei un set de măsuri care să permită funcționarea bună a pieței.

Falimentele astea nu au apărut din neant. Piața avea probleme. Problemele legislației asigurărilor au contribuit, nu au cauzat singure, dar au contribuit la criza de RCA”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Firmele RCA aflate pe piața din România

Allianz-Ţiriac Asigurări SA

Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA

AXERIA IARD SA Lyon

ERGO ASIGURARI SA

Grawe Romania Asigurare SA.

Generali Romania Asigurare Reasigurare SA

GOTHAER ASIGURARI REASIGURARI

Groupama Asigurări SA

HD Insurance LTD Nicosia

Omniasig Vienna Insurance Group SA.

UNIQA ASIGURARI SA RA

În prezent, aproximativ 1,5 milioane de autovehicule beneficiază de asigurare prin intermediul Euroins, reprezentând aproximativ 15% din totalul parcului auto din România.

Cu valabilitatea acestor polițe prelungită până la data de 7 decembrie, se conturează o posibilă presiune asupra primelor de asigurare RCA practicate în piața liberă. De asemenea, există perspectiva unei scăderi a gradului de cuprindere în asigurarea RCA a parcului auto național.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.