Ce se mai întâmplă în lume?

Noi dovezi cu privire la prezența oamenilor pe teritoriul Americii în urmă cu peste 21.000 de ani

Urmele de pași fosilizate a fost descoperite în 2021, în New Mexico, iar această descoperire a creat o adevărată revoluție în domeniul arheologiei, aparent rescriind o parte importantă a istoriei umane. Acum, studii noi oferă dovezi suplimentare cu privire la prezența oamenilor pe teritoriul Americii în urmă cu peste 21.000 de ani.

Importanța urmelor de pași descoperite de arheologi în New Mexico

Urmele de pași ar fi fost create în noroi acum 21.000-23.000 de ani, conform datării cu radiocarbon a semințelor unei plante acvatice, prezentă atât deasupra, cât și dedesubtul fosilelor.

Această dată a modificat semnificativ cronologia istoriei umane în America, care a fost ultimul continent locuit de oamenii preistorici. Cele 61 de urme au fost descoperite în Bazinul Tularosa, în apropierea unei vechi zone lacustre din Parcul Național White Sands. Ele au fost create într-o perioadă în care mulți cercetători credeau că marile câmpuri de gheață blocau accesul oamenilor în America de Nord, aspect ce face prezența oamenilor preistorici aici greu de explicat.

urme de pași fosilizate

Sursă poză- nps.gov

Inițial mulți arheologi s-au arătat sceptici în fața descoperirii, subliniind că plantele acvatice precum Ruppia cirrhosa, cea utilizată în studiul din 2021, pot acumula carbon din atomii dizolvați în apă, în loc de cei din aer, ceea ce ar putea duce la o datare eronată.

Kathleen Springer, geolog la US Geological Survey implicată în studierea urmelor, a dezvăluit că: „În timp ce lucrarea inițială era publicată, noi am continuat să testăm rezultatele noastre. Aveam încredere în vechimea inițială a urmelor, precum și în dovezile geologice, hidrologice și stratigrafice solide descoperite, dar știam că o verificare cronologică independentă era crucială”, potrivit CNN.

urme de pași fosilizate

Sursă poză- nps.gov

Într-un studiu ulterior, publicat joi în revista Science, cercetătorii au prezentat două noi dovezi care susțin datele inițiale.

De data asta oamenii de știință s-au concentrat pe datarea cu radiocarbon a polenului de conifere, deoarece acesta provine de la o plantă terestră și evită problemele care pot apărea atunci când se folosesc plante acvatice precum Ruppia.

Oamenii de știință au reușit să izoleze aproximativ 75.000 de boabe de polen, colectate din aceleași straturi ca și semințele folosite inițial. Sunt necesare mii de boabe pentru a obține masa necesară pentru o singură măsurătoare cu radiocarbon, iar într-un final au concluzionat că vârsta polenului se potrivea cu cea a semințelor.

De asemenea, echipa de cercetători a folosit o tehnică de datare cunoscută sub denumirea de luminescență stimulată optic, care determină ultima dată când boabele de cuarț din sedimentul fosil au fost expuse la lumina soarelui. Această metodă a sugerat că rămășițele de cuarț aveau o vârstă minimă de 21.500 de ani.

urme de pași fosilizate

Sursă poză- nps.gov

Cu toate acestea, întrebarea cu privire la modul în care primii oameni au migrat în America rămâne fără răspuns. Dovezile arheologice timpurii care atestă colonizarea regiunii sunt rare și deseori controversate, ceea ce face ca studierea acestor urme de picioare să fie deosebit de importantă.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *