ActualitateInternațional

Uniunea Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia-Herțegovina

Executivul Uniunii Europene își exprimă sprijinul pentru aderarea Bosniei-Herțegovina la UE, în ciuda dificultăților legate de diviziunile etnice din țară.

LIVING ERA BANNER

În ciuda diviziunilor etnice, UE își îndreaptă atenția spre extinderea în Balcanii de Vest

Bosnia-Herțegovina, una dintre cele șase națiuni din Balcanii de Vest aflate în procesul de aderare la Uniunea Europeană, primește sprijinul puternic al Comisiei Europene pentru deschiderea negocierilor de aderare. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanța sprijinului și a susținerii continue a Bosniei în drumul său către integrarea europeană, în ciuda problemelor persistente legate de diviziunile etnice din țară.

Într-o declarație emisă marți, von der Leyen a evidențiat faptul că, în lumina recentelor evenimente geopolitice, inclusiv războiul din Ucraina și influența crescândă a Rusiei, extinderea UE în Balcanii de Vest devine o prioritate strategică. Executivul UE consideră că extinderea sa în regiune poate oferi o alternativă atrăgătoare la influența Kremlinului și poate consolida stabilitatea și prosperitatea în această zonă istoric fragilă.

Sprijinul UE pentru extinderea în Balcani și obstacolele pe drumul către aderarea Bosniei

Cu toate acestea, deschiderea negocierilor de aderare nu este fără provocări. Diviziunile etnice persistente din Bosnia-Herțegovina continuă să fie o sursă de tensiune și contestare. Liderul separatist al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, care este pro-Rusia, rămâne un obstacol major în calea progresului, exprimându-și scepticismul cu privire la procesul de aderare și subminând autoritatea instituțiilor centrale ale Bosniei.

Cu toate acestea, oficialii UE sunt hotărâți să sprijine Bosnia în depășirea acestor obstacole. Ei subliniază progresele remarcabile realizate de Bosnia în alinierea la standardele și valorile UE în domenii precum politica externă și de securitate, combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, precum și gestionarea fluxurilor de migrație.

Chiar dacă drumul către aderarea la UE rămâne lung și provocator, Bosnia-Herțegovina primește un semnal clar de sprijin din partea Uniunii Europene. Cu o voință politică și angajament continuu, Bosnia poate consolida progresele sale și să-și îndeplinească aspirațiile de a deveni parte a familiei europene.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.