ActualitateInternațional

Ungaria deschide porțile NATO pentru Suedia: Vot istoric pentru extindere și colaborare regională

Parlamentul Ungariei votează în favoarea extinderii alianței, marcând o schimbare în relațiile diplomatice și cooperarea militară între Budapesta și Stockholm, consolidând securitatea în regiune.

Parlamentul Ungariei a votat cu o majoritate covârșitoare, luni, pentru ratificarea candidaturii Suediei la aderarea la NATO, marcând sfârșitul unei perioade de 18 luni de întârzieri și tensiuni diplomatice. Votul crucial, înregistrat cu 188 de voturi pentru și șase împotrivă, a eliminat ultimul obstacol în calea extinderii alianței, punând capăt unor luni de eforturi intense ale aliaților Ungariei pentru a convinge guvernul naționalist să ridice blocajul referitor la aderarea Suediei, relateaza El Pais.

Aprobarea istorică a aderării Suediei la NATO

Decizia vine în contextul în care NATO își adaptează politica de extindere ca răspuns la conflictul din Ucraina, iar Suedia, împreună cu Finlanda, a depus prima cerere de aderare în mai 2022. Așteptarea a fost marcată de tensiuni diplomatice și critici la adresa democrației maghiare din partea politicienilor suedezi, ceea ce a contribuit la întârzierea procesului de ratificare.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a salutat votul ca fiind esențial pentru consolidarea securității Ungariei și a subliniat importanța cooperării militare dintre cele două țări. Orbán a respins însă presiunile externe exercitate asupra Ungariei, afirmând că țara este suverană și nu va tolera dictarea deciziilor sale.

Reconcilierea și acordurile strategice

Într-un gest de reconciliere, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson și Orbán au anunțat încheierea unui acord privind industria de apărare, care include achiziționarea de avioane JAS 39 Gripen de către Ungaria. Această înțelegere, subliniată de Orbán, va consolida capacitățile militare ale Ungariei și va spori participarea țării la operațiunile comune ale NATO.

Cu toate acestea, tensiunile rămân în plan internațional, în special după recenta vizită a unui grup de senatori americani în Ungaria, care au condamnat presupusul regres democratic al țării și au cerut eliminarea blocajului referitor la aderarea Suediei la NATO.

În paralel cu votul privind aderarea Suediei la NATO, parlamentarii unguri au acceptat demisia președintelui Katalin Novák, în urma unui scandal legat de grațierea unui condamnat pentru abuzuri sexuale asupra copiilor. Se așteaptă ca Tamás Sulyok, nominalizat de partidul Fidesz, să devină noul președinte al Ungariei, urmând să-și preia mandatul pe 5 martie.

Cu semnătura prezidențială așteptată în zilele următoare pentru a oficializa aderarea Suediei la NATO, evenimentele recente subliniază interconexiunile delicate dintre evoluțiile politice interne și deciziile cheie în plan internațional.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.