ActualitateTech

Un profesor de la Harvard susține că sferele metalice descoperite pe fundul Pacificului sunt de origine interstelară

Astrofizicianul Avi Loeb de la Universitatea Harvard este convins că meteoritul ciudat care s-a prăbușit în Oceanul Pacific este defapt un artefact extraterestru.

Un profesor de la Harvard este convins că a descoperit obiecte de origine interstelară

Avi Loeb, profesor și astrofizician la Universitatea Harvard, a declarat marți că primele analize ale rămășițelor meteoritului, care în luna iunie s-a prăbușit în Pacific, în largul coastei Papua Noua Guinee, sugerează originea interstelară a micilor obiecte metalice.

„Aceasta este o descoperire istorică, deoarece este prima dată când oamenii pun mâna pe materiale ce provin din afara sistemului solar”, a declarat Loeb marți pe Medium, unde își documentează expediția.

”Succesul expediției ilustrează valoarea asumării de riscuri în știință, în ciuda tuturor șanselor, ca o oportunitate de a descoperi noi cunoștințe.”

Expediția lui Loeb

O echipă de cercetători cu Loeb în frunte au angajat EYOS Expeditions și s-au îmbarcat în luna iunie la bordul unei ambarcațiuni numite Silver Star cu destinația Papua Noua Guinee.

Timp de două săptămâni echipajul a fost finanțat cu 1,5 milioane de dolari, de către antreprenorul Charles Hoskinson, pentru a recupera orice rămășițe pe care le-ar putea găsi din meteoritul neobișnuit, numit IM1, prăbușit în atmosfera Pământului în 2014.

Meteoritul a fost înregistrat de guvernul american, dar a fost ignorat de oamenii de știință timp de cinci ani, până când Loeb și Amir Siraj, pe atunci student la Harvard, au găsit datele despre acesta în 2019 publicându-și noua descoperire. Comandamentul Spațial al SUA a confirmat într-o scrisoare adresată NASA, în martie 2022, că obiectul provenea dintr-un alt sistem solar.

Șapte luni mai târziu, Loeb și echipa sa se aflau la 53 de mile în largul coastei Insulei Manus, pieptănând mai mult de 160 de kilometri de fundul oceanului cu o sanie care transporta magneți, atașată la un troliu de pe puntea navei lor.

Ei au găsit peste 700 de sfere de dimensiuni submilimetrice, după 26 de curse cu sania, atât de minuscule încât pot fi văzute doar cu ajutorul unui microscop.

Originea extraterestră a sferelor

În urma primelor analize executate de Avi Loeb, s-a stabilit că unele sfere lăsate în urmă de meteorit conțin compoziții nemaivăzute de elemente grele, mai exact beriliu, lantan și uraniu, etichetată drept compoziția „BeLaU”.

Astfel de aliaje nu pot fi găsite nicăieri pe Pământ sau în precipitațiile din exploziile nucleare. În plus, compoziția nu se găsește în oceanele magmatice de pe Pământ, nici pe Lună, Marte sau alte corpuri naturale din sistemul solar.

Se crede că alte elemente din compoziție au fost pierdute prin evaporare în timpul trecerii lui IM1 prin atmosfera terestră, ceea ce i-a determinat să formuleze teoria că sferele ar putea proveni dintr-un ocean de magmă de pe o exoplanetă cu un nucleu de fier din afara sistemului solar.

Cercetătorii continuă să investigheze originea obiectelor în patru laboratoare de la Universitatea Harvard, Universitatea California, Berkeley, Bruker Corp. și Universitatea de Tehnologie din Papua Noua Guinee.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *