ActualitateEconomie

Un orășel din Croația vinde case pentru 15 cenți

După ce italienii au scos case la vânzare pentru suma de 1 dolar, Croația s-a gândit că este „mult prea scumpă” oferta acestora. Astfel, aceștia au scos case la vânzare pentru suma de 15 cenți!

În Legrad, situat în nordul Croației, există case și șantiere de construcții pe piață care costă 0,15 dolari – un preț simbolic care le face practic gratuite. Oficialii guvernamentali au ieșit cu un nou lot de proprietăți ieftine în această lună, notează Business Insider.

Dar nu toată lumea poate cumpăra una.

Solicitanții trebuie să aibă sub 45 de ani, să se afle într-un parteneriat marital sau extramarital, să nu aibă antecedente penale și nu pot deține deja o proprietate în țară. Business Insider a contactat guvernul croat și oficialii locali de la Legrad pentru mai multe informații despre aceste prevederi și pentru a afla dacă programul a suferit modificări de la introducerea sa.

Locuințele practic gratuite fac parte din efortul micului oraș de a-și crește populația de 2.000 de locuitori. Inițiativa a apărut pentru prima dată în urmă cu cinci ani și este cunoscută sub numele de politica „case pentru un penny”, a relatat publicația locală croată HRT.

Există mai mulți copii în Legrad de când politica a intrat în vigoare cu ani în urmă, iar municipalitatea își construiește prima grădiniță ca urmare a acestei măsuri adoptate.

„În total, au fost vândute cinci case la cheie. Trei familii s-au mutat deja în ele, iar ceea ce ne încântă este că toate cele trei familii au dat naștere unui copil. Acest lucru a crescut numărul de copii din grădiniță”, a declarat Ivan Sabolić, primarul din Legrad, pentru HRT.

Locuințele disponibile au diferite niveluri de necesități de reparații. Atunci când 19 case au fost scoase la vânzare în 2021 pentru aproximativ 0,14 dolari, Legrad s-a oferit să plătească 3.558 de dolari pentru renovările necesare, potrivit Reuters.

Locuitorii trebuiau să fie de acord să locuiască acolo pentru cel puțin 15 ani, dar acum nu se știe dacă acești termeni fac parte din înțelegere pentru noua runda de case disponibile.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.