ArtăLifestyle

Un nou secret despre „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci, dezvăluit de oamenii de știință

Într-un studiu recent publicat în Journal of the American Chemical Society, cercetătorii au dezvăluit o nouă descoperire cu privire la opera de artă iconică a lui Leonardo da Vinci, „Mona Lisa”.

LIVING ERA BANNER

Aceștia au descoperit că faimosul artist renascentist a creat un amestec chimic special pentru vopselele de ulei pe care le-a folosit pentru a realiza portretul misterioasei doamne, notează presa internațională.

Un grup de oameni de știință din Franța și Marea Britanie experți în artă au descoperit că Leonardo a folosit propriul său amestec chimic unic pentru a pregăti panoul din lemn de plop care a servit drept „fundație” pentru „Mona Lisa”.

Victor Gonzalez, autorul principal al studiului și chimist la cea mai importantă instituție de cercetare din Franța, CNRS, a declarat că Leonardo da Vinci a experimentat lucruri. Mai mult, el a spus că fiecare dintre operele sale de artă avea metode tehnice distincte.

Gonzalez a examinat compoziția chimică a multor creații ale unor artiști precum Leonardo și Rembrandt.

Mai mult, el a remarcat că, în acest caz, este intrigant să observăm o metodă distinctă folosită pentru stratul de bază al „Giocondei”.

Cercetătorii au găsit „plumbonacrită” în primul strat de vopsea

Oamenii de știință au descoperit o substanță neobișnuită numită „plumbonacrită” într-o mică bucată din stratul inițial al celebrei opere de artă. Acest lucru a confirmat ceea ce experții în artă bănuiau de la bun început: Leonardo a aplicat pulbere de oxid de plumb pentru a face ca vopseaua să fie mai groasă și să se usuce mai repede.

Cu toate acestea, micuța mostră de vopsea pe care au examinat-o era extrem de greu de observat fără ajutorul unei lupe, măsurând doar cât un fir de păr uman. Aceasta a fost luată din colțul din dreapta sus al picturii, după cum se menționează în studiu.

„Plumbonacritul” este o amprentă a rețetei sale

Plumbonacritul este o adevărată semnătură a tehnicii sale, a explicat Gonzalez. Este pentru prima dată când cercetătorii o pot verifica din punct de vedere chimic.

El a adăugat că această substanță chimică a fost identificată și în picturile lui Rembrandt din secolul al XVII-lea, pe care acesta le-a creat în Olanda.

Se crede că Da Vinci a amestecat pulberea de oxid de plumb, care are o culoare portocalie, cu ulei de in sau de nucă și a încălzit amestecul pentru a crea o pastă mai densă și cu uscare mai rapidă.

Mai mult, Gonzalez a explicat că rezultatul unui astfel de amestec este un ulei cu o nuanță frumoasă de aur care curge ca mierea.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *