ActualitateEveniment

Dorin Alexandru Piscan, românul care spiona pentru Rusia

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală (DIICOT) au emis un mandat de reținere pentru un cetățean român, Dorin Alexandru Piscan, suspectat de săvârșirea infracțiunii de trădare. Potrivit informațiilor disponibile, individul în cauză este acuzat că, începând cu anul 2022, a desfășurat activități de supraveghere asupra unor obiective militare românești și ale NATO, situate în apropierea municipiului Tulcea.

LIVING ERA BANNER

UPDATE

Dorin Alexandru Piscan, originar din Ploiești, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de către Curtea de Apel București, fiind acuzat de trădare în formă continuată. Conform unui comunicat emis de Poliția Română, Piscan este suspectat că a monitorizat obiective militare românești și NATO situate la granița cu Ucraina, și că a transmis informațiile colectate unor diplomați ai unei ambasade străine din România.

Acesta dorea să candideze la Primăria Ploiești, din postura de candidat independent. Până la urmă, lista finală cu candidații pentru Primăria Ploiești transmisă de Biroul Electoral Municipal Ploiești nu a inclus și numele său.

„În cel mai greu și dificil context în care ne regăsim ca oraș atât administrativ cât și politic, am decis sa îmi anunț intenția de a candida la Primăria Ploiești. (…) Am cântărit și analizat această decizie foarte dificilă și doar un om care nu este ancorat în realitate își poate dori cu ardoare funcția de primar în acest moment doar pentru plăcerea personală de a deține această poziție. Cine va prelua noul mandat va fi omul de sacrificiu pentru următorii patru ani”, era anunțul lui Dorin Alexandru Piscan în data de 22 martie.

De altfel, nici persoana care beneficia de informațiile primite de la politicianul român nu a fost iertată. Respectiva a fost declarată persoană non-grata de către statul român și expulzată.

De altfel, rușii au reacționat imediat și au transmis că vor da un răspuns adecvat acestei situații.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Practic, acesta spiona în favoarea Rusiei, iar informațiile obținute le trimitea către Ambasada Rusiei la București.

Probele adunate de către autorități arată că inculpatul a colectat informații de natură militară, inclusiv fotografii ce vizau tehnica militară și mișcările personalului militar în zona de graniță cu Ucraina. Aceste date, conform acuzațiilor, au fost ulterior transmise unor diplomați ai Ambasadei Federației Ruse din București.

Operațiunea de reținere a suspectului a fost efectuată la data de 23.05.2024, iar acesta se află în prezent în custodia autorităților, urmând a fi supus unui proces de anchetă și judecată în conformitate cu legislația în vigoare.

De altfel, oamenii legii au efectuat percheziții domiciliare și au ridicat mai multe mijloace de probă, iar cazul a fost instrumentat cu ajutorul SRI, dar și a Direcției de Informații a MApN.

Comunicatul oficial DIICOT

La data de 23.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat (cetățean român), cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare.

Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.

A fost sesizată  Curtea de Apel București  care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul DIICOT – Structura Centrală și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate   și structurilor subordonate.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ”Vlad Țepeș” .

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic și de Criminalistică al DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.