Internațional

Un cercetător de la Harvard susține că Universul a fost creat de extratereștri într-un laborator

Fizicianul teoretician Avi Loeb vorbește pentru Dazed despre speculația sa conform căreia ființele umane au fost create de o „civilizație tehnologică avansată”.
 
V-ați gândit vreodată la ideea că tot ceea ce vă înconjoară a fost creat de extratereștri într-un laborator? Fizicianul teoretician și fostul președinte al departamentului de astronomie de la Harvard, Abraham „Avi” Loeb, a propus o teorie nebună – chiar dacă pare tulburătoare – potrivit căreia Universul nostru a fost creat în mod intenționat de o clasă mai avansată de forme de viață.

Extratereștrii ar fi putut crea un „Univers copil”

 
Într-un articol de opinie pentru Scientific American, „A fost universul nostru creat într-un laborator?”, Loeb a sugerat că extratereștrii ar fi putut crea un „Univers copil” folosind „tunelarea cuantică” (n.r. Efectul de tunelare cuantică are aplicații în dezintegrarea alfa, reacția de fuziune ce are loc în stele, în electronică (diodele tunel din circuitele de frecvențe de ordinul gigahertzilor, memoriile flash care pot șterge datele stocate), ceea ce ar explica „geometria plată” a universului nostru, cu energie netă zero.
 
Dacă această descoperire s-ar dovedi adevărată, atunci Universul în care trăiesc oamenii este „ca un sistem biologic care menține longevitatea materialului său genetic de-a lungul mai multor generații”, a scris Loeb.
 
Loeb a avansat ideea unei scări a civilizațiilor dezvoltate (A, B etc.) și, datorită faptului că pe Pământ nu avem în prezent capacitatea de a reproduce condițiile astrofizice care au dus la existența noastră, „suntem o civilizație tehnologică de nivel scăzut, clasificată în clasa C pe scara cosmică” (în esență: proastă).
 
Am fi mai sus, a adăugat el, dacă am poseda capacitatea de a recrea condițiile de locuire pe planeta noastră pentru atunci când soarele va muri. Dar, din cauza tendinței noastre de a „distruge cu nepăsare habitatul natural” de pe Pământ prin schimbările climatice, ar trebui să fim într-adevăr retrogradați la clasa D.
 

Într-o altă lovitură cruntă pentru stima noastră de sine, Loeb a scris că „posibilitatea ca civilizația noastră să nu fie una deosebit de inteligentă nu ar trebui să ne ia prin surprindere”. „Realitatea încăpățânată”, a spus el, este că, deși omenirea a făcut progrese, cum ar fi descoperirea bosonului Higgs în 2012, inteligența noastră este probabil, din punct de vedere statistic, să se afle în centrul formelor de viață inteligente din cosmos.

Ar trebui să „căutăm cu umilință” „copii mai deștepți în blocul nostru cosmic” prin intermediul noilor telescoape, așa cum face proiectul Galileo, a spus el, „altfel călătoria noastră de ego s-ar putea să nu se termine bine, la fel ca experiența dinozaurilor, care au dominat Pământul până când un obiect din spațiu i-a distrus”.

„Suntem aproape de a produce viață sintetică în laboratoarele noastre”

Ceea ce este deosebit de interesant la această teorie este faptul că ar putea unifica ideea religioasă a unui creator cu ideea seculară a gravitației cuantice. În încercarea de a înțelege mai multe despre această idee, Dazed l-a contactat pe astrofizician, întrebându-l: dacă universul nostru a fost sintetizat de extratereștrii în halate albe, ar putea aceștia să ne urmărească și/sau să ne manipuleze? Sau să intervină și să ne ajute cu iminentul dezastru ecologic pe care l-am creat?
 
„Ideea universului bebeluș este diferită de ipoteza Zoo în ceea ce privește extratereștrii, în sensul că explică Big Bang-ul ca pe o serie infinită de universuri bebeluș născute unul în interiorul celuilalt, la fel ca niște pui care ies din ouă și depun noi ouă mai târziu în viață”, spune Loeb pentru Dazed. „Dacă ceva a precedat această serie de generații – ar fi fost cu totul altceva, la fel ca în dilema oului și a găinii.
 

„Grădina Zoologică este un loc unde poți privi animalele, dar un Univers de nu poate fi observat din exterior, conform Relativității Generale, teoria gravitației a lui Einstein. Orizontul universului bebeluș dispare de la vederea creatorului și se rupe din spațiul-timp al acestuia. Situația este analogă cu formarea unei găuri negre, unde toată materia care cade în ea nu poate fi observată odată ce intră în orizontul găurii negre. Ca urmare, creatorul universului copil nu va ști niciodată ce tip de civilizație s-a format în el și, de asemenea, nu va putea interveni.”

Așadar, cât de aproape suntem noi, cei de pe Pământ, de a produce un Univers bebeluș al nostru și de a urca pe scara cosmică?
 
„Suntem aproape de a produce viață sintetică în laboratoarele noastre”, spune Loeb. „Odată ce vom înțelege cum să unificăm mecanica cuantică și gravitația, am putea ști cum să producem un univers bebeluș în laborator”.
 
Există, de asemenea, o întrebare legată de dilema morală a producerii altor universuri: nu cumva acest lucru ar crea suferințe infinite pentru viitorii locuitori? „Etica creării unui alt univers ar fi similară cu cea a creării unei alte ființe umane”, oferă Loeb.
 
„Poate că sunt un optimist, dar părerea mea este că a avea un copil uman oferă o oportunitate pentru ca acesta să facă lumea mai bună. Același lucru este valabil și în cazul unui bebeluș Univers. Poate că acesta va fi mai bun decât cel în care trăim noi. Să sperăm că da!”

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *