Justiție

Un bărbat din Uganda riscă pedeapsa cu moartea după ce a fost acuzat de „homosexualitate agravantă”

Un bărbat din Uganda riscă să primească pedeapsa cu moartea după ce ar fi întreținut relații sexuale cu o altă persoană de același sex, în vârstă de 41 de ani. 

Ugandezul a fost acuzat de „homosexualitate agravantă”

Uganda a promulgat în luna mai una dintre cele mai dure legi din lume care vizează comunitatea LGBTQ. Aceasta prevede pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru relații sexuale între persoane de același sex și pedeapsa cu moartea pentru cazurile considerate ca fiind „agravante”.

Cazurile de „homsexualitate agravantă” cuprind sexul între homosexuali care transmite boli venerice și relații sexuale cu un minor, cu o persoană în vârstă sau o persoană cu handicap. Legislația adoptată în luna mai a fost condamnată de experții ONU, care au numit-o „o încălcare flagrantă a drepturilor omului”.

Bărbatul în vârstă de 20 de ani a devenit primul ugandez acuzat de „homosexualitate agravată” pe 18 august, după ce a întreținut relații sexuale cu un bărbat de 41 de ani, dar actul de acuzare nu a specificat de ce infracțiunea a fost considerată „agravantă”, potrivit Al Jazeera.

„Deoarece este o infracțiune capitală care poate fi judecată de Înalta Curte, acuzația i-a fost citită și explicată în fața magistratului la data de 18, iar după a fost plasat în arest preventiv”, a declarat Jacqueline Okui, purtător de cuvânt al biroului directorului de urmărire penală, refuzând să ofere detalii suplimentare.

Justine Balya, avocatul inculpatului, consideră întreaga lege ca fiind neconstituțională. Ea a contestat decizia în instanță, dar judecătorii nu au revenit încă cu un răspuns.

Uganda nu a mai executat pe nimeni de aproximativ 20 de ani, dar pedeapsa capitală nu a fost abolită. Președintele Yoweri Museveni a amenințat în 2018 că va relua execuțiile pentru a opri un val de infracțiuni.

Homosexualitatea este incriminată în peste 30 dintre cele 54 de țări din Africa.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *