ActualitateEducație

Ultima descoperire făcută de cercetători despre găurile negre dezvăluie noi legi ale fizicii

Oamenii de știință au reușit să calculeze o potențială limită de viteză a universului, lucru ce ar putea duce la descoperirea unor noi legi ale fizicii.

Universul are o limită de viteză

Găurile negre sunt atât de dense încât gravitația lor captează permanent tot ceea ce se aventurează prea aproape, inclusiv lumina. Atunci când două găuri negre sunt blocate una în câmpul gravitațional al celeilalte, fie se vor ciocni, fie vor suferi un efect de „recul”, mai exact vor fi propulsate în direcții opuse.

Doi oameni de știință au dezvăluit printr-un studiu recent, publicat în revista științifică Physical Review Letters, că viteza maximă de „recul” a găurilor negre este de aproximativ 63 de milioane de mile pe oră sau 101 de milioane de km pe oră, o zecime din viteza luminii.

Carlos Lousto, co-autor al studiului și profesor de matematică și statistică la Institutul de Tehnologie din Rochester, a explicat că s-au folosit de teoriile relativității generale ale lui Einstein pentru a simula modul în care două găuri negre care interacționează se vor schimba în timp.

„Limita de viteză nou descoperită ar putea schimba modul în care înțelegem totul, de la cele mai mici până la cele mai mari obiecte din univers”, a specificat Lousto.

Echipa de cercetători a efectuat 1.381 de simulări diferite, modificând mici factori pentru fiecare dintre ele, iar astfel au ajuns la valorile menționate mai sus, însă pentru a face asta s-au folosit de ecuații deja cunoscute din fizică.

Dacă astronomii vor observa găuri negre care depășesc această limită de viteză, mai mare de 63 de milioane de mile pe oră, ar fi forțați să apeleze la noi formule, necunoscute încă.

În ultima vreme, nivelul de cunoștințe pe care îl posedă fizicienii pare să nu mai fie îndeajuns pentru a înțelege universul. Au fost descoperite noi tipuri de particule și dovezi că universul se extinde mult mai rapid decât se credea inițial. Studierea găurilor negre care depășesc această limită de viteză ar putea duce la reinventarea fizicii.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *