ActualitateInternațional

Ucraina: 40 de milioane de dolari furate de oficiali corupți

Investigația de mai jos subminează eforturile Kievului de a combate corupția în drumul către aderarea la UE și NATO.

Ucraina se confruntă cu un scandal major de corupție, după ce serviciul de securitate ucrainean (SBU) a dezvăluit că oficiali corupți au deturnat aproape 40 de milioane de dolari, fonduri destinate achiziționării a 100.000 de obuze de mortier pentru războiul cu Rusia. Într-un anunț făcut sâmbătă târziu, SBU a precizat că cinci persoane au fost inculpate, iar una dintre ele a fost reținută în timp ce încerca să părăsească țara, riscul pedepsei fiind de până la 12 ani de închisoare, relatează El Pais.

Lupta anticorupție înfruntă provocări

Investigația are loc într-un context sensibil, în care Ucraina încearcă să eradicheze corupția pentru a accelera aderarea la Uniunea Europeană și la NATO. Ambele organizații au impus condiții stricte privind reformele anticorupție înainte de acceptarea Kievului în rândurile lor.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, ales pe o platformă anticorupție în 2019, a subliniat importanța acestei lupte chiar înaintea invaziei ruse din februarie 2022. Într-un efort continuu de a demonstra seriozitatea combaterii corupției, recentele demiteri, inclusiv cea a lui Ivan Bakanov, fostul șef al Serviciului de Securitate de Stat în iulie 2022, au fost prezentate drept măsuri concrete.

Confiscarea fondurilor și întoarcerea în bugetul de apărare

Ancheta actuală a început în august 2022, când oficialii au semnat un contract în valoare de 1,5 miliarde de grivne (39,6 milioane de dolari) cu firma de armament Lviv Arsenal pentru achiziționarea de obuze de artilerie. Banii, în schimb, ar fi trebuit să fie transferați către o firmă înregistrată în străinătate, care urma să livreze muniția în Ucraina. Cu toate acestea, anchetatorii au descoperit că banii au fost redirecționați în conturi din Ucraina și din Balcani, în timp ce muniția promisă nu a fost niciodată livrată.

Procurorul general al Ucrainei a declarat că fondurile au fost confiscate și vor fi returnate bugetului de apărare al țării, subliniind determinarea țării de a sancționa corupția și de a asigura că resursele destinate apărării naționale sunt utilizate în mod corect și transparent.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.