Health&Fitness

Top 8 mâncăruri care te fac fericit, potrivit experților

Experții sunt de părere că alimentele pe care le consumi îți afectează în mod direct starea de spirit, motiv pentru care aici am enumerat câteva dintre alimentele cunoscute pentru abilitatea lor de a ridica moralul atunci când te simți deprimat.

Mâncăruri care te fac fericit

Studii recente au descoperit multiple legături între nutriție și bunăstarea mentală, anumite alimente fiind asociate cu creșterea nivelului de serotonină din creierul nostru.

Serotonina, cunoscută și sub numele de „hormonul fericirii”, este substanța chimică ce reglează starea de spirit, iar nivelurile scăzute de serotonină pot provoca instabilitatea dispoziției.

1. Ciocolata neagră

Există trei componente principale găsite în ciocolată care sunt asociate cu sentimentul de fericire: triptofan, teobromină și feniletilalanină. Triptofanul este un aminoacid pe care creierul îl folosește pentru a produce serotonină. Teobromina este un stimulent slab care vă poate îmbunătăți starea de spirit și feniletilalanina este un alt aminoacid folosit de organism pentru a produce dopamină, care acționează ca antidepresiv.

Sursă poză- pexels.com

2. Bananele

Bananele joacă un rol crucial în reglarea stării tale de spirit într-un mod indirect. Corpul tău are nevoie de vitamina B6 pentru a crea serotonină, iar bananele sunt deosebit de bogate în acest nutrient. O singură banană conține în medie până la 0,4 mg de vitamina B6, ceea ce reprezintă aproximativ 25% din aportul zilnic recomandat.

Sursă poză- pexels.com

3. Nucă de cocos

Nuca de cocos este încărcată cu trigliceride care ajută la stimularea energiei. De asemenea, un studiu efectuat în 2017 pe animale a dezvăluit că laptele de cocos poate reduce anxietatea, acesta fiind un alt motiv pentru care nuca de cocos este considerată un aliment ce crește starea de spirit. Sunt însă necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin legătura dintre anxietate și nuca de cocos.

nucă de cocos

Sursă poză- pexels.com

4. Cafeaua

Cafeaua este asociată cu scăderea riscului de depresie, potrivit unei meta-analize din 2016, iar în cadrul unui alt studiu s-a descoperit că persoanele ce au consumat cafea au o stare de spirit mai bună, comparativ cu ceilalți subiecți ai studiului, care au ingerat o băutură placebo.

Sursă poză- pexels.com

5. Avocado

Avocado este plin de colină, pe care corpul tău o folosește pentru a-ți regla sistemul nervos și starea de spirit, și vitamina B, ce ajută la scăderea nivelului de stres. Pe lângă asta, un studiu efectuat în 2020 a constatat că grăsimile sănătoase din avocado sunt asociate cu scăderea anxietății la femei.

Sursă poză- pexels.com

6. Fructe de pădure

O meta-analiză din 2016 a constatat că aportul de fructe și legume a fost foarte asociat cu o mai bună sănătate mintală. Fructele de pădure, în special, sunt bogate în antioxidanți, ce reduc simptomele depresiei. Un alt studiu a arătat că persoanele ce consumă afine au parte de un declin cognitiv mai lent.

Sursă poză- pexels.com

7. Alimentele fermentate

Alimentele care trec printr-un proces de fermentare, cum ar fi murăturile sau iaurtul, ajută la menținerea unui intestin sănătos și pot contribuii la îmbunătățirea stării de spirit. Procesul de fermentare creează probiotice, care susțin bacteriile sănătoase din intestinul tău, iar acest lucru este important deoarece până la 90% din serotonina produsă de corpul uman este creată de celulele intestinale.

Sursă poză- pexels.com

8. Ciuperci

Ciupercile sunt pline de vitamina D, care are calități antidepresive și care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Dacă ești vegan sau vegetarian, ai noroc, deoarece ciupercile sunt singura sursă de hrană, de origine non-animală, cu o cantitate substanțială de vitamina D pe care organismul o poate absorbi cu ușurință.

Sursă poză- pexels.com

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *