ActualitateJustiție

Terenuri gratuite de la primărie pentru tinerii din România. Condiții de acordare și acte necesare

Știai că dacă ai între 18 și 35 de ani poți obține terenuri gratuite de la primărie? Trebuie doar să îndeplinești câteva condiții minime.

Legea care îți dă dreptul să ceri statului un teren gratuit. Condiții de acordare și acte necesare

Legea care permite tinerilor să primească terenuri gratuite de la stat pentru a-și construi case este cunoscută sub numele de Legea 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe. Cu toate că această lege poate părea atractivă, există anumite condiții și reguli stricte pe care tinerii trebuie să le respecte pentru a beneficia de acest sprijin.

„Prezenta lege reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani a unei suprafețe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuințe proprietate personală. Atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală, în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București în care este situat terenul”, se arată în lege.

Actele pe care trebuie să le depui sunt:

  • copie de pe certificatul de naștere;
  • copie de pe actul de identitate;
  • declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.

Suprafeţele de teren care pot fi date tinerilor sunt:

  • între 150 m² şi 300 m² – în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;
  • între 250 m² şi 400 m² – în oraşe;
  • între 250 m² şi 1.000 m² – în comune şi sate.

Se poate solicita o singură dată un teren și sunt nevoiți să-și construiască o locuință personală tinerii de până la 35 de ani, care îndeplinesc următoarele condiţii:

  • au împlinit vârsta de 18 ani;
  • la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi.

Atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală, iar acest proces este gestionat de autoritățile locale. Prioritatea acordată solicitanților poate depinde de diverse criterii, care pot varia în funcție de hotărârea consiliului local și de reglementările locale. Aceste criterii pot include, printre altele, vârsta solicitantului, venitul său, contribuțiile la sistemul de asigurări sociale și altele.

Dacă i se aprobă atribuirea unui teren pentru construirea unei case, beneficiarul trebuie să înceapă construcția în termen de un an de la data atribuirii, altfel, terenul va reveni din nou statului.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *