LifestyleTeatru

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu – 235 de ani de la înființare

Anul acesta, mai exact pe 1 iunie 2023, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu a sărbătorit 235 de ani de la înființare.

Pe 1 iunie 2023 s-au sărbătorit anul acesta 235 de la înființarea, la Sibiu, a primului teatru de pe teritoriul actual al României.

La 1 iunie 1788, Martin Hochmeister a inaugurat primul teatru de pe teritoriul actual al României în Turnul Gros din centura de fortificații a Sibiului. Inaugurarea a inclus un prolog festiv intitulat „Thaliens Opferweihe”, susținut de directorul de teatru Christof L. Seipp, și piesa „Familia comică” de Johann Karl Wetzel. Turnul Gros găzduiește în prezent Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu. Această inaugurare reprezintă un moment semnificativ în istoria culturală a României.

TNRS, unul dintre cele mai longevive teatre din România

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, cunoscut sub acronimul TNRS, este unul dintre cele mai longevive teatre din România, precum și unul dintre structurile principale care au contribuit la nașterea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În prezent, este condus de Constantin Chiriac, și adună în repertoriul său spectacole atât în limba română, cât și germană, notează wikipedia.ro.

La mai bine de două secole de la înființarea sa, actualul Teatru Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), sub conducerea lui Constantin Chiriac, este o prezență constantă în viața culturală românească și internațională. În prezent, teatrul dispune de un personal artistic permanent care contribuie la concretizarea a peste 120 de spectacole, atât în limba română, cât și în germană. TNRS a avut, începând cu anul 2001, un număr de peste 520 de turnee în țară și străinătate, fiind, de asemenea, invitat la festivaluri din lumea întreagă, desfășurate în Edinburgh, Avignon, New York, Bruxelles, Roma, Tokyo, Seul, St. Petersburg, Moscova, Napoli, Paris, Liverpool, Londra, Budapesta, Bogota, Tampere, Poznan, Varșovia, Barcelona, Lisabona, Porto, Cairo, Yerevan, Tbilisi, Nitra, Atena, Salonic, Belgrad, Varna, Lille, Tel Aviv, Omsk și Chișinău, mai notează sursa citată.

Următoarele spectacole se pot găsi pe site-ul instituției.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *