Tech

Supraconductorul LK-99. Descoperirea care ar putea schimba lumea

Cercetătorii din Coreea de Sud, au reușit să creeze un nou material cunoscut sub numele de LK-99, care ar putea propulsa omenirea către un viitor science fiction cu mașini zburătoare și supercomputere.

Ce este un supraconductor?

Superconductorii sunt o clasă de materiale care au o rezistență electrică aproape de zero și expulzează câmpurile magnetice, ceea ce le permite simultan sarcinilor electrice să se deplaseze liber prin ele.

Supraconductorii au fost descoperiți în anul 1911 de Heike Kamerlingh Onnes, un cercetător din Țările de Jos și reprezintă o componentă esențială a sistemelor de transport, a medicinei, a transportului de energie și a cercetării științifice din zilele noastre.

Conductorii convenționali pe care îi folosim astăzi nu sunt însă perfecți, cum ar fi cuprul și aluminiul, fluxul de curent electric întâmpină rezistență, iar astfel se pierde energie sub formă de căldură. De aici, descoperirea supraconductivității a schimbat totul.

Supraconductorii au totuși o problemă, procesul de supraconductibilitate se întâmplă numai la temperaturi foarte scăzute, de obicei aproape de zero absolut sau minus 273,15 grade Celsius și la o presiune extrem de ridicată. Aceste condiții care se obțin cu sisteme de răcire costisitoare și complexe, motiv pentru care utilizarea lor practică este limitată.

De ce LK-99 ar putea schimba lumea

Procesul de supraconductibilitate al lui LK-99 se întâmplă la temperatura camerei, mult mai ușoară de atins cu ajutorul metodelor convenționale de răcire. Acest lucru ar putea duce la progrese de-a dreptul science fiction: o rețea electrică perfect eficientă, trenuri care levitează, reactoare de fuziune produse la nivel comercial, supercomputere, etc.

„Pentru prima dată în lume, am reușit să sintetizăm supraconductorul la temperatura camerei care funcționează la presiune ambiantă cu o structură modificată de apatită de plumb (LK-99). Supraconductivitatea LK-99 este dovedită cu temperatura critică, rezistivitatea zero, curentul critic și câmpul magnetic critic”, au explicat cercetătorii pe serverul de preprint.

În ciuda faptului că cercetătorii au prezentat o teorie plauzibilă care explică modul în care LK-99 ar putea atinge supraconductibilitatea la temperatura camerei, ei nu au furnizat încă dovezi experimentale definitive care să le susțină afirmațiile.

Experții consideră noua descoperire ca fiind incitantă, dar datele prezentate în documentele cercetătorilor coreeni par neconcludente și necesită o validare și examinare mai amănunțită.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *