ActualitateInternaționalMediu

Summitul energetic de la Paris: Salvarea vieților prin schimbarea obiceiurilor de gătit

Reprezentanții din 50 de țări se adună la Paris pentru a contracara practicile de gătit nocive care provoacă milioane de decese premature

Într-un efort de a combate practicile de gătit care duc la decese premature în întreaga lume, Parisul găzduiește un summit energetic crucial, concentrat pe salvarea vieților prin schimbarea obiceiurilor de gătit. Evenimentul își propune să strângă fonduri și să promoveze soluții sustenabile pentru a reduce impactul nociv al poluanților rezultați din gătitul la sobe simple sau la foc deschis, relatează Al Jazeera.

Conștientizarea crizei sanitare globale

Reprezentanții din 50 de țări se reunesc în capitala franceză pentru a discuta și a găsi soluții la una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică din lume. Potrivit datelor furnizate de Agenția Internațională a Energiei (AIE), aproximativ 2,3 miliarde de oameni sunt expuși la fumul nociv generat de aceste practici de gătit în 128 de țări.

Raportul recent realizat de AIE, împreună cu Banca Africană de Dezvoltare (ADB), dezvăluie că aceste practici de gătit sunt responsabile de 3,7 milioane de decese premature în fiecare an, cu o vulnerabilitate crescută în rândul copiilor și femeilor. Laura Cozzi, director pentru durabilitate și tehnologie al AIE, a subliniat că această problemă intersectează domenii precum, silvicultura, schimbările climatice, energia și sănătatea.

Impactul asupra sănătății și necesitatea acțiunii

Milioane de oameni gătesc încă folosind combustibili precum lemnul, cărbunele și deșeurile agricole, care emit particule fine în aer, dăunătoare pentru sănătatea umană. Aceste particule pot provoca afecțiuni respiratorii și cardiovasculare grave, inclusiv cancer și accidente vasculare cerebrale, reprezentând o amenințare majoră pentru populația mondială.

Situația este critică mai ales în Africa, unde practicile de gătit reprezintă a doua cauză principală de deces prematur. Printre copii, acestea sunt o cauză semnificativă a pneumoniei, subliniind necesitatea acțiunii imediate pentru a proteja viața și sănătatea comunităților afectate.

Soluții sustenabile și perspective locale

În contextul cultural al României, gătitul la sobe cu lemne și practica gratarului în aer liber reprezintă elemente tradiționale ale bucătăriei locale, care pot fi integrate într-o abordare mai sustenabilă și mai sănătoasă.

De asemenea, Uniunea Europeană a exprimat o cerere clară către România, indicând necesitatea renunțării la sobele tradiționale pe lemne în favoarea unor surse de încălzire mai eficiente și mai ecologice. Această schimbare vine în contextul unei reforme ample a sistemului de încălzire, iar pompele de căldură sunt identificate ca soluția viabilă, clasificate ca tehnologie regenerabilă.

Planul UE vizează eliminarea treptată a sobelor considerate ineficiente până în 2050, promovând astfel utilizarea surselor regenerabile de energie. În cazul României, se propune ca ponderea surselor regenerabile să atingă 32% până în 2030 și să crească aproape la 35% până în 2050.

În concluzie, summitul energetic de la Paris nu numai că abordează provocarea poluării din gătitul tradițional, ci și promovează soluții inovatoare și durabile pentru a proteja sănătatea și mediul înconjurător, reprezentând un pas crucial către un viitor mai sănătos și mai curat pentru toți locuitorii planetei.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.