Politică

SUA își prelungește pactul de colaborare tehnologică și științifică cu China

Oamenii de știință sunt fericiți după ce Statele Unite ale Americii au decis că vor prelungi pactul cu China, ce are în vedere colaborarea în domeniul științei și tehnologiei, dar rămân îngrijorați de creșterea tensiunilor dintre cele două țări.

Prelungirea pactului de colaborare tehnologică și științifică dintre China și SUA

Guvernul SUA se arată dispus să prelungească cu șase luni acordul simbolic de cooperare cu China în domeniul științei și tehnologiei, care ar fi expirat pe 27 august, după 44 de ani de la înțelegerea inițială.

Acordul nu oferă finanțare pentru cercetare, dar încurajează colaborarea între agențiile guvernamentale, universitățile și instituțiile americane și cele chineze, care au în vedere efectuarea de cercetări în domeniul agriculturii, energiei, sănătății, mediului și alte domenii. Prelungirea înseamnă că, deocamdată, cercetarea va continua în mod normal.

SUA și China au semnat acordul pentru prima dată în 1979 și de atunci a fost reînnoit la fiecare cinci ani. Din păcate, noua prelungire nu reprezintă o reînnoire completă, motiv pentru care unii oameni de știință se tem că tensiunile politice vor afecta cooperarea pe plan științific dintre cele două guverne.

Ultima dată pactul a fost reînnoit în 2018, când a fost modificat pentru a consolida drepturile asupra proprietății intelectuale generate de colaborările în domeniul cercetării, iar unii legislatori americani sunt convinși că acordul reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și ar fi cerut recent eliminarea acestuia.

Oamenii de știință nu aveau de gând să permită ruperea pactului, așa că, pe 24 august, fizicienii Steven Kivelson și Peter Michelson de la Universitatea Stanford din California i-au trimis președintelui Biden o scrisoare în care au explicat că întreruperea legăturilor cu China „ar avea un impact direct și negativ” asupra propriilor lor cercetări. Scrisoarea a mai fost semnată de peste 1.000 de academicieni.

Prelungirea pactului „nu este la fel de bună ca o reînnoire”, a declarat Denis Simon, cercetător în domeniul afacerilor și tehnologiei globale la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill, potrivit Nature. „Dar este un început bun. Arată că guvernul SUA este dispus să colaboreze cu Beijingul”.

Nu este clar ce amendamente vor fi adoptate în viitor de guvernul american, dar oamenii de știință sunt optimiști că cele două națiuni pot conveni asupra unei căi de cooperare.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *