Politică

SUA a aprobat cumpărarea a 16 blindate amfibii de către România. „Este vital pentru interesul naţional al Statelor Unite”

Cumpărarea de către România a 16 blindate amfibii de asalt și a echipamentelor aferente a fost aprobată de Departamentul de Stat al SUA pentru suma aproximativă de 120,5 milioane de dolari, potrivit unui anunț făcut joi de Pentagon.

România va primi 16 AAV-uri

Pe data de 27 iulie, Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA a confirmat decizia de aprobare a unei posibile vânzări militare externe către Guvernul României, ce constă în 16 vehicule amfibii de asalt (AAV) împreună cu alte echipamente care să le însoțească, totul pentru un cost estimat de 120,5 milioane de dolari.

De asemenea, România a mai achiziționat 16 mitraliere grele Browning M2, cinci mitraliere M240B 7.62×51 NATO, lansatoare automate de grenade MK-19 de 40 mm și sisteme de ochire cu termoviziune M36E T1.

Solicitarea inițială făcută de Guvernul României către Statele Unite consta în cumpărarea a 16 vehicule blindate pe șenile AAVP-7A1 destinate transportului și debarcării de trupe, 3 vehicule de comandă AAVC-7A1 și 2 transportoare blindate de trupe AAVR-7A1.

„Este vital pentru interesul naţional al Statelor Unite”

Potrivit unui comunicat al DSCA, vânzarea are ca scop sprijinirea securității naționale ale Statelor Unite și îmbunătățirea securității României. Comunicatul subliniază faptul că este „pentru interesul naţional al Statelor Unite” ca România să-și dezvolte capacitatea de autoapărare.

Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa. Este vital pentru interesul naţional al Statelor Unite să ajute România să dezvolte şi să menţină o capacitate de autoapărare puternică şi pregătită”, specifică comunicatul DSCA.

„Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea României de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare prin modernizarea şi asigurarea capacităţii expediţionare continue a României de a contracara ameninţările regionale. România nu va avea dificultăţi în a absorbi aceste echipamente şi servicii în forţele sale armate”, mai este adăugat în cadrul aceluiași comunicat.

Vehiculul amfibiu de asalt AAV7A1 este utilizat pentru batalioanele de asalt ale Infanteriei Marine. Transportorul blindat de trupe a fost utilizat de Corpul pușcașilor marini al SUA, începand cu 1972.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *