ActualitateEducațieTech

Steaua neutronică căutată de NASA timp de 37 de ani

O stea neutronică a fost detectată de Telescopul Spațial James Webb, după ce s-a ascuns timp de 37 de ani în resturile unei explozii stelare cunoscute sub numele de Supernova 1987A.

Steaua neutronică a fost detectată după aproape 4 decenii de căutări

Astronomii au pus capăt unui joc de-a v-ați ascunselea de proporții cosmice, când au descoperit o stea neutronică printre resturile unei explozii stelare cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb (JWST).

Supernova 1987A a fost creată în urma exploziei unei stele, ce avea o masă de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a Soarelui. Localizată la aproximativ 170.000 de ani-lumină distanță în Norul Magellan Mare, o galaxie pitică vecină a Căii Lactee. Supernova a fost observată pentru prima dată acum 37 de ani, în 1987, iar la momentul exploziei, aceasta a bombardat Pământul cu particule fantomatice numite neutrini, devenind ulterior vizibilă în lumina strălucitoare. A fost cea mai apropiată și strălucitoare supernovă observată pe cerul nopții deasupra Pământului în ultimii 400 de ani.

Exploziile de supernove precum aceasta sunt responsabile pentru distribuirea în cosmos a elementelor precum carbonul, oxigenul, siliciul și fierul. Aceste elemente devin ulterior materialele de construcție ale generației următoare de stele și planete, și pot chiar forma molecule care să devină, la un moment dat, esențiale pentru întreținerea vieții. Aceste explozii dau naștere și resturilor stelare compacte, sub forma de stele neutronice sau găuri negre.

Timp de 37 de ani, astronomii nu au știut ce se ascunde în inima Supernovei 1987A.

„Căutam de foarte mult timp dovezi pentru existența unei stele neutronice în gazul și praful Supernovei 1987A. În sfârșit, îi putem dovedi existența”, a declarat Mike Barlow, profesor emerit de fizică și astronomie și membru al echipei care a făcut această descoperire, pentru Space.com.

Sursă foto: captură NASA

Steaua neutronică nou identificată a reușit să evite detectarea timp de 37 de ani, deoarece, la naștere, era încă înconjurată de un strat dens de gaz și praf lansat în timpul exploziei supernovei care a marcat sfârșitul vieții stelei progenitoare.

„Detectarea a fost împiedicată de faptul că, în urma exploziei, Supernova 1987A a condensat aproximativ jumătate din masa Soarelui sub formă de praf”, a explicat Barlow, potrivit aceleiași surse.

Însă, prafurile sunt mult mai puțin eficiente în blocarea luminii infraroșii decât în blocarea luminii vizibile. Astfel, pentru a privi dincolo de acest nor, Barlow și colegii săi au utilizat ochiul extrem de sensibil în infraroșu al JWST, în special al Instrumentului Mid-Infrared și Spectrografului Near-Infrared al telescopului.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

.