Economie

Statul dorește să scumpească alcoolul, tutunul și carburanții

Statul a pus din nou gând rău românilor! Guvernul pregătește schimbări de taxe și accize. Așadar, ne vom pregăti să plătim mai mult pentru alcool, tutun și carburanți.

Primele schimbări discutate în coaliția de guvernare îi vizează pe cei care sunt acum scutiți de plata contribuției la sănătate, potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș.

Într-un interviu acordat pentru ProTV, Marcel Boloș a afirmat că angajații care sunt acum scutiți de la plata contribuției la asigurările de sănătate (10% din brut), dar și cei din domeniul construcțiilor și industria agroalimentară (în jur de 900.000 de români), nu vor mai beneficia de această facilitate.

 ”Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale!”

„Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale, dar și în zona acestor impozite indirecte, mai ales pe consum, pentru ca mai apoi să avem problemele de fond, pe marile servicii publice. E nedrept, din această perspectivă, ca alții în locul tău să plătească această contribuție la asigurările sociale de sănătate, e un minim de decență în a asigura un sistem contributiv la asigurările de sănătate”, spune Boloș.

De altfel, vor crește și accizele. Planul este acela de a le aduce la nivelul mediu european, asta însemnând creșteri de prețuri finale pentru tutun, alcool și carburanți.

De altfel, și la taxa pe valoare adăugată, la TVA, discuția ar fi să rămână doar două cote – de 9%, pentru mâncare și produse farmaceutice, respectiv 19% pentru restul. Asta ar însemna eliminarea cotei reduse de 5%.

„Alte state europene reduc TVA pentru a încerca să combată creșterea prețurilor și a face viața mai ușoară cetățenilor. Creșterea TVA de la 5% sau de la 9% la 19% pentru toate categoriile de produse se va resimți imediat în prețurile produselor și atunci e o problemă pe care politicienii trebuie să o aibă în vedere”, spune Christian Năsulea, profesor de economie.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *