Economie

Statul dorește să scumpească alcoolul, tutunul și carburanții

Statul a pus din nou gând rău românilor! Guvernul pregătește schimbări de taxe și accize. Așadar, ne vom pregăti să plătim mai mult pentru alcool, tutun și carburanți.

LIVING ERA BANNER

Primele schimbări discutate în coaliția de guvernare îi vizează pe cei care sunt acum scutiți de plata contribuției la sănătate, potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș.

Într-un interviu acordat pentru ProTV, Marcel Boloș a afirmat că angajații care sunt acum scutiți de la plata contribuției la asigurările de sănătate (10% din brut), dar și cei din domeniul construcțiilor și industria agroalimentară (în jur de 900.000 de români), nu vor mai beneficia de această facilitate.

 ”Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale!”

„Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale, dar și în zona acestor impozite indirecte, mai ales pe consum, pentru ca mai apoi să avem problemele de fond, pe marile servicii publice. E nedrept, din această perspectivă, ca alții în locul tău să plătească această contribuție la asigurările sociale de sănătate, e un minim de decență în a asigura un sistem contributiv la asigurările de sănătate”, spune Boloș.

De altfel, vor crește și accizele. Planul este acela de a le aduce la nivelul mediu european, asta însemnând creșteri de prețuri finale pentru tutun, alcool și carburanți.

De altfel, și la taxa pe valoare adăugată, la TVA, discuția ar fi să rămână doar două cote – de 9%, pentru mâncare și produse farmaceutice, respectiv 19% pentru restul. Asta ar însemna eliminarea cotei reduse de 5%.

„Alte state europene reduc TVA pentru a încerca să combată creșterea prețurilor și a face viața mai ușoară cetățenilor. Creșterea TVA de la 5% sau de la 9% la 19% pentru toate categoriile de produse se va resimți imediat în prețurile produselor și atunci e o problemă pe care politicienii trebuie să o aibă în vedere”, spune Christian Năsulea, profesor de economie.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *