ActualitateInternațional

Noi măsuri de securitate au fost implementate la granița dintre SUA și Mexic

În Ciudad Juárez, sute de imigranți, cu preponderență venezueleni, așteaptă cu nerăbdare să treacă frontiera și să se predea autorităților de frontieră, încurajați de experiența pozitivă a altora care au făcut deja acest pas. Cu toate acestea, destinul lor este unul incert, aflat într-un vid juridic, în timp ce așteaptă să fie supuși proceselor de deportare, relatează El Pais.

Unul dintre aspectele cele mai dificile ale acestei călătorii este trecerea gardului de frontieră, unde fiecare mișcare poate fi periculoasă. Unii sugerează să acopere lamelele gardului cu o pătură groasă sau cu haine înainte de a sări peste el. Alții au noroc să găsească un clește pentru a face o gaură prin gard, permițându-le să se strecoare cu mai puțin risc. După ce au intrat în SUA, li se cere să ridice mâinile în aer, să meargă încet de-a lungul zidului și să se predea autorităților de frontieră de la Poarta 36.

Poarta 36 de la granița dintre Ciudad Juárez (Chihuahua) și El Paso (Texas) a devenit o locație emblematică pentru sute de imigranți, în special venezueleni. În ultimele săptămâni, ei s-au concentrat pe acest teren arid, încărcat de speranță. Pe jos sunt rămășițe de haine și chiar un cort improvizat. Unii au instalat chiar mici tabere în apropierea primei treceri americane, imediat după traversarea râului, departe de sârmă ghimpată. În ultimele zile, pe rețelele de socializare s-au răspândit videoclipuri cu grupuri mari de oameni alergând cu determinare înainte, în timp ce ofițerii de imigrare mexicani priveau cu o privire resemnată.

Frontiera dintre Texas și Mexic: Agitație, migranți și noi măsuri de securitate

Agitația din zonă a dus la intensificarea măsurilor de securitate. Garda Națională din Texas a împrăștiat taberele formate de-a lungul frontierei. Statisticile poliției de frontieră indică faptul că, doar în luna septembrie, aproximativ 50.000 de venezueleni au intrat în Statele Unite fără documente legale.

Aceștia constituie o parte semnificativă din valul de imigranți care a crescut în intensitate începând din luna mai, coincizând cu expirarea Titlului 42, o măsură excepțională adoptată în timpul pandemiei de COVID-19, care permitea deportarea imediată fără proceduri legale. Experții explică această creștere semnificativă a imigrației venezuelene ca pe o combinație între vești bune și zvonuri pe jumătate adevărate.

Schimbări la frontiera SUA-Mexic: Politici, acorduri și impactul imigrației venezuelene

Pe de o parte, este adevărat că guvernul american a emis permise de muncă în cote limitate pentru venezueleni. De asemenea, din moment ce nu există un acord bilateral de deportare între Statele Unite și Venezuela, atunci când venezuelenii sunt reținuți la frontieră, ei intră într-un fel de vid legal, rămânând în țară până la ziua procesului lor, care poate dura până la doi ani. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că toți sunt bineveniți. Departamentul pentru Securitate Internă a anunțat recent că a încheiat un acord cu guvernul venezuelean, iar deportările vor începe în curând.

În fața presiunii crescânde, președintele Biden și-a ajustat treptat politica la frontiera de sud. În luna mai, după expirarea Titlului 42, a mobilizat peste 24.000 de agenți pentru a patrula cei aproape 3.000 de kilometri de frontieră. La sfârșitul lunii septembrie, a adăugat încă 800 de agenți și a anunțat o intensificare a deportărilor. În plus, săptămâna aceasta, președintele a reversat una dintre promisiunile făcute la începutul mandatului său, declarând: „Niciun dolar american nu va mai fi folosit pentru construirea unui zid”. Prin intermediul unui decret, a derogat 26 de legi federale, deschizând astfel calea pentru construirea unei bariere de 32 de kilometri în sudul Texasului.

Imigrația masivă din ultimele luni ar putea depăși toate recordurile recente, cu prognoze care indică peste 200.000 de arestări numai în 2023. De acum înainte, guvernul va adopta atât măsuri punitive cât și măsuri de reglementare a fluxurilor migratorii, precum stabilirea de cote, încheierea de acorduri bilaterale cu țările de origine și implementarea unui sistem digital de solicitare a azilului prin intermediul aplicației CBP One.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *