Internațional

Soția lui El Chapo, Emma Coronel Aispuro, eliberată din închisoare

Soția notoriului lider al cartelului Sinaloa din Mexic, Joaquín „El Chapo” Guzmán, a fost eliberată din închisoare. Ea mai avea de executat mai mult de un an.

Emma Coronel Aispuro, în vârstă de 33 de ani, a fost condamnată la 36 de luni de închisoare federală în noiembrie 2021, după ce a pledat vinovată pentru acuzații de trafic de droguri și spălare de bani, potrivit nypost.

Ea recunoscuse înainte participarea sa la traficul de droguri al puternicului cartel Sinaloa condus de soţul său Joaquin Guzman, cunoscut ca El Chapo. În iunie 2021, ea pledase vinovată la trei capete de acuzare: participare la trafic de droguri, spălare de bani şi tranzacţii cu un traficant de droguri străin.

Coronel, adesea numită „Regina Narcoticelor” înainte de capturarea lui Guzmán, a fost de asemenea obligată să plătească aproape 1,5 milioane de dolari, pe lângă sentința sa. Ea a fost arestată în februarie 2021 la Aeroportul Internațional Dulles din apropierea Washingtonului, dar la acea vreme s-a raportat că s-a predat voluntar autorităților federale.

Șeful cartelului Sinaloa, Guzmán, a evadat din închisorile mexicane în 2001 și 2015, înainte de a fi prins din nou în 2016 și judecat în New York.

Guzmán a fost condamnat în 2019 pentru implicarea sa într-o activitate criminală continuă și alte acuzații legate de distribuirea a tone de cocaină în SUA. El execută în prezent o sentință pe viață în închisoarea ADX Florence Supermax din Colorado – cea mai sigură din SUA.

Joaquín „El Chapo” Guzmán, una dintre cele mai notorii figuri din istoria criminalității

Joaquín „El Chapo” Guzmán, un nume care a devenit sinonim cu lumea infracțională și traficul de droguri, este una dintre cele mai notorii figuri din istoria criminalității. Născut într-un sătuc din statul Sinaloa, Mexic, în 1957, el a crescut într-o familie modestă și a intrat în lumea traficului de droguri la o vârstă fragedă.

Ceea ce a început ca o implicare locală s-a transformat rapid într-un imperiu internațional al drogurilor. „El Chapo” a fondat și a condus cartelul Sinaloa, una dintre cele mai puternice organizații criminale din lume. Cu o inteligență remarcabilă și o brutalitate nemiloasă, el a reușit să evite autoritățile timp de mulți ani.

Una dintre cele mai notorii evadări din istoria închisorilor a avut loc în 2001, când Guzmán a scăpat dintr-o închisoare de înaltă securitate din Mexic, ascuns într-un coș de rufe murdare. A urmat o perioadă de libertate în care a continuat să-și extindă afacerea de trafic de droguri și să se afle în atenția agențiilor de aplicare a legii din întreaga lume.

După mai mulți ani de vânătoare, el a fost recapturat în 2016 și extrădat în Statele Unite pentru a fi judecat. Procesul său a fost unul dintre cele mai mediatizate din istoria recentă, dezvăluind detalii tulburătoare despre violența și corupția asociată cu cartelul Sinaloa.

În 2019, Joaquín „El Chapo” Guzmán a fost găsit vinovat de multiple acuzații, inclusiv operațiuni continuă de trafic de droguri și asociere cu o organizație criminală. A fost condamnat la închisoare pe viață, plus 30 de ani suplimentari.

Astăzi, el își ispășește pedeapsa în închisoarea ADX Florence Supermax din Colorado, o închisoare de maximă securitate unde infractorii periculoși sunt ținuți izolați de restul lumii. Povestea lui „El Chapo” rămâne un avertisment cu privire la puterea distructivă a traficului de droguri și a criminalității organizate, dar și la determinarea autorităților de a aduce în fața justiției pe cei mai periculoși infractori din lume.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *