Educație

Soneria clasică de clopoțel de la un liceu din Cluj, înlocuită cu muzică rock

Liceul Unitarian „János Zsigmond” din Cluj-Napoca a trecut la următorul nivel. În loc de sunetul clasic de clopoțel care se aude în mai toate școlile din România, conducerea l-a înlocuit cu două piese rock de la Metallica și Guns N’ Roses.

LIVING ERA BANNER

„Don’t Cry” & „Nothing Else Matters”

Piesa „Don’t Cry” de la Guns N’ Roses anunță începutul orelor, iar cover-ul trupei Metallica la piesa „Nothing Else Matters” anunță sfârșitul orelor de curs.

Se pare că inițiativa a pornit de la directorul adjunct al liceului, Zsolt Solymosi, pasionat al muzicii rock.

„Noi nu am înlocuit acum clopoțelul, ci în urmă cu 15 ani. Aveam acel sunet standard care era în toată țara care cred că a fost moștenit din comunism și suna atât de tare încât dacă erai sub sonerie pur și simplu ți se oprea inima.

Am cumpărat un sistem polifonic care este un server care are 27 de boxe și care este conectat la internet și fiind un jingle ca la radio se poate schimba oricând muzica.

Sunt școli care fac un playlist zilnic, dar nu mi se pare ok deoarece cei care sunt la oră trebuie să realizeze că este un sunet familiar care sună pentru ieșirea în pauză și pentru întoarcerea la ore.

Deci trebuie să fie un sunet familiar. Posibil dacă sună un alt jingle la fiecare oră nu vor știi cum să reacționeze.

Noi ținem un jingle 6 luni, înainte de introducerea modulelor am ținut un jingle din septembrie până în decembrie și după am schimbat din ianuarie până în iunie.

Am avut muzică clasică, muzică simfonică, folk și ultima oară am avut ucraineni în clădire, 17 persoane care locuiau cu noi, refugiați din calea războiului, și le-am pus muzică folk ucraineană.

La început de an am zis să punem ceva fain, ceva care copiii zâmbesc și altfel am ales cele două clasice, Metallica și Guns N’ Roses”, a declarat pentru monitorulcj.ro Zsolt Solymosi, directorul adjunct al Liceului Unitarian „János Zsigmond”.

Cum au fost alese cele două piese?

„Căutam un jingle de 30 de secunde care avea cap-coadă un mesaj și solo-urile din Metallica și Guns N’ Roses erau perfecte pentru asta. Erau ca și cum scrise pentru noi (…) Sunt multe birouri în spatele clădirii și ei ascultă de 16 ori piesele noastre (…) Consider că trebuie să fie ceva care să scoată elevii din monotonia care este școala câteodată și soneria este perfectă”, a adăugat Zsolt.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *