ActualitateEconomie

Șomajul în țările bogate într-un context global marcat de incertitudini economice

De la Statele Unite, care se mândresc cu o creștere spectaculoasă a locurilor de muncă, la Germania, care se confruntă cu o amenințare serioasă din cauza deficitului de forță de muncă, și Franța, care înregistrează cea mai mică rată a șomajului din ultimele decenii, iată cum evoluează piețele muncii în țările bogate, asa cum relatează El Pais.

Cum transformă performanțele economice piețele muncii?

Statele Unite au impresionat lumea cu performanțele lor pe piața muncii. Crearea de locuri de muncă în ultimii doi ani a depășit toate așteptările, și în prezent, există un număr record de 161,6 milioane de persoane angajate. Cu 6,4 milioane de șomeri și 9,6 milioane de locuri de muncă vacante, economia americană se află într-o stare de prosperitate. Cu toate acestea, există unele semne de îngrijorare, cu privire la o posibilă creștere a șomajului în viitor, pe fondul înăspririi politicii monetare.

Germania se mândrește cu o rată a șomajului de aproximativ 3%, una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, amenințarea majoră este deficitul de forță de muncă calificată. Cu estimări care arată că țara ar putea avea un deficit de șapte milioane de lucrători până în 2035, guvernul german a încercat să atragă cetățeni din afara UE și să integreze refugiații pe piața muncii pentru a face față acestei provocări.

Franța a obținut performanțe impresionante pe piața muncii sub conducerea președintelui Emmanuel Macron. Cu o rată a șomajului de 7,2%, cea mai scăzută din anii ’80 încoace, Franța se bucură de stabilitate pe acest front. Această realizare este atribuită reducerilor de impozit pe profit și reformelor muncii. Cu toate acestea, previziunile indică o ușoară creștere a șomajului în viitor, pe fondul reformei pensiilor și creșterii vârstei de pensionare.

Regatul Unit, în ciuda diferențelor cu UE și OCDE, a înregistrat o creștere ușoară a ratei șomajului în ultimele luni. Cu o rată actuală de 4,3%, există preocupări cu privire la creșterea salariilor medii și presiunile inflaționiste. Previziunile sugerează o posibilă creștere a șomajului până la 5,8% până la sfârșitul anului 2024.

Italia se remarcă prin îmbunătățirea pieței muncii, cu o rată a șomajului de aproximativ 7,3%. Sectorul turismului a jucat un rol crucial în acest sens, generând sute de mii de locuri de muncă. Cu toate acestea, rămân provocări precum salariile mici și participarea scăzută a femeilor și a tinerilor pe piața muncii.

Țările de Jos se confruntă cu o creștere a șomajului, ajungând la 3,7% în septembrie. În special, rata șomajului în rândul tinerilor a crescut. Factori precum fluctuațiile ciclului economic și schimbările climatice generează nevoi urgente de forță de muncă în țara care are cea mai mare rată de locuri de muncă vacante din Europa.

În concluzie, piețele muncii din țările dezvoltate oferă o imagine diversificată a evoluției ratei șomajului. Cu toate că majoritatea se bucură de progrese, există provocări unice și incertitudini care necesită atenție pentru a menține stabilitatea și creșterea economică pe termen lung.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.