Internațional

Slovenia a implementat controale la granițele cu Ungaria și Croația

Din cauza conflictului recent din Israel, au crescut îngrijorările privind securitatea în Europa, iar guvernul sloven a implementat oficial controale la granițele cu Ungaria și Croația. Aceste măsuri au fost introduse sâmbătă și vor rămâne în vigoare cel puțin 10 zile.

LIVING ERA BANNER

Controalele slovene de la granițele cu Ungaria și Croația

Decizia Sloveniei vine în urma unei decizii similare a Italiei, care a suspendat un acord de frontieră deschis cu Slovenia pentru o perioadă de 10 zile din cauza conflictului în curs dintre Israel și gruparea militantă Hamas, din Orientul Mijlociu, care a început să se resimtă în întreaga Europă.

Miniștrii de interne din Uniunea Europeană s-au întrunit joi pentru a discuta strategii privind gestionarea consecințelor conflictului, în special în cadrul blocului comunitar format din 27 de țări. Evenimente recente, printre care un atac cu cocktail Molotov asupra unei sinagogi din Berlin și asasinate separate în Belgia și Franța comise de presupuși extremiști islamici, au sporit îngrijorările legate de securitate în regiune.

Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a explicat în cadrul unui discurs susținut la Luxemburg că sunt necesare controale interne la graniță deși reprezintă o provocare pentru Zona Schengen, cea mai mare zonă de călătorie liberă din lume.

„Chiar dacă sunt justificate de amenințări grave la securitatea internă sau de traversări ilegale ale frontierei, aceste controale interne afectează și libertatea de mișcare pe care ne străduim să o menținem. Trebuie să găsim modalități de a le evita.”, a declarat Johansson, potrivit EuroNews.

Planul de desfășurare a controalelor

Într-un incident recent din Belgia, un cetățean tunisian, anterior respins pentru obținerea rezidenței în patru țări europene, primise o hotărâre de deportare din Belgia în 2021, dar a reușit să scape de autorități. Abia după ce a ucis doi cetățeni suedezi, oficialii au reușit să-l localizeze și să-l confrunte, culminând cu moartea sa în timpul unei încercări de arestare de către poliție.

În cadrul reuniunii UE de la Luxemburg, ministrul sloven al Afacerilor Interne, Boštjan Poklukar, a prezentat modul de desfășurare al controalelor de frontieră. Autoritățile au în plan înființarea de puncte de control speciale pentru cetățenii UE și rezidenții care locuiesc în zonele de frontieră din Slovenia, Italia, Croația și Ungaria.

Toate cele patru țări sunt membre ale Zonei Schengen, ceea ce le permite reintroducerea temporară a controalelor la graniță „în cazul unei grave amenințări la ordinea publică sau la securitatea internă”.

Aceste măsuri sunt considerate un răspuns la necesitatea urgentă de măsuri sporite de securitate în contextul intensificării tensiunilor din Orientul Mijlociu, într-un moment în care devine din ce în ce mai important să se asigure siguranța și stabilitatea Zonei Schengen.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.