ActualitateTech

SLIM: Succesul aselenizării japoneze

Testul ingineresc al SLIM demonstrează abilitățile tehnologice japoneze în aselenizarea pe Lună.

Recenta aselenizare a Japoniei, realizată prin intermediul navei spațiale „SLIM” (Smart Lander for Investigating Moon), a adus o contribuție semnificativă la domeniul explorării spațiale. Fiind a cincea națiune care a reușit o aselenizare ușoară, Japonia se alătură unui grup select de țări cu această realizare, subliniind complexitatea și provocările asociate acestui tip de misiune, relatează El Pais.

Provocările aselenizării pe Lună și întârzierea programului Artemis

Aterizarea pe Lună reprezintă o provocare unică, cu condiții dificile, precum lipsa aerului, care face imposibilă utilizarea parașutei. Navele spațiale trebuie să se bazeze exclusiv pe motoare-rachetă pentru o aterizare precisă, necesitând ajustări delicate pentru a obține o viteză de aproape zero la contactul cu suprafața lunară. Acest proces implică măsurători radar și laser pentru monitorizarea altitudinii, gestionarea consumului de combustibil și protejarea instrumentelor delicate de deteriorări la impact.

Chiar și agenția spațială NASA a amânat programul Artemis, care viza aterizarea lunară cu echipaj uman, din cauza provocărilor tehnice considerabile. Eșecurile anterioare ale altor misiuni au subliniat complexitatea aterizării pe Lună, iar programul spațial global a avut parte de reușite limitate, doar China și India reușind să realizeze aterizări ușoare în ultimul deceniu.

Misiuni precum Chandrayaan 2, Luna 25 a Rusiei sau Beresheet din Israel au înregistrat eșecuri din diverse motive, de la erori de software la defecțiuni ale sistemelor de frânare sau resetări ale computerelor centrale. Cu toate acestea, India, cu misiunea Chandrayaan 3, a reușit să depășească eșecurile anterioare, adoptând o abordare meticuloasă în rescrierea software-ului și obținând o aterizare de succes.

Istoria aselenizării: de la eșecuri la succese

Istoria aselenizării reflectă provocările întâmpinate de primele misiuni spațiale. Uniunea Sovietică și NASA au avut nevoie de multiple încercări pentru a ateriza cu succes capsule pe Lună. De-a lungul anilor, tehnologia și abilitățile tehnice au evoluat, iar acum China se remarcă cu un palmares impresionant de succese, inclusiv aselenizări pe Lună și pe Marte.

Contrar așteptărilor, aterizarea pe Lună nu poate fi controlată de pe Pământ din cauza întârzierilor semnificative ale semnalelor radio. Necesitatea unei autonomii deplină devine evidentă, cu navele spațiale lunare care iau decizii rapide în timp real pentru a gestiona coborârea.

În ceea ce privește durata misiunilor actuale, aceasta este influențată de traiectorii elaborate, care folosesc gravitația Pământului, Lunii și Soarelui pentru a economisi combustibil. Deși durata de zbor a crescut față de misiunile Apollo, aceasta este o consecință a compromisului dintre eficiența energetică și cantitatea de combustibil necesar.

Reușita misiunii SLIM: un pas semnificativ înainte

Nava spațială japoneză SLIM, care a aterizat pe Lună pe 19 ianuarie, a reprezentat o realizare tehnologică remarcabilă. Testul ingineresc a implicat o coborâre precisă pe o pantă dificilă, cu ajutorul sistemului de navigație și al algoritmilor de inteligență artificială. Chiar dacă bateria solară a SLIM a prezentat probleme, datele adunate de aceasta în perioada limitată sunt esențiale pentru înțelegerea detaliilor aterizării.

Bordul navei SLIM găzduiește două tipuri de roboți, unul capabil să se deplaseze și să comunice direct cu Pământul, iar celălalt având dimensiunea și greutatea unei mingi de tenis și funcționând ca o cameră mobilă. Acești roboți au fost concepuți pentru a efectua investigații amănunțite asupra suprafeței Lunare, furnizând imagini și informații cruciale.

Cu această aselenizare reușită, Japonia consolidează statutul său în domeniul explorării spațiale și contribuie la cunoașterea științifică globală despre Lună și spațiul cosmic.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.