ActualitateTech

Sistemul de supraveghere facială revoluționează siguranța rutieră în București

Șoferii sunt supravegheați prin recunoaștere facială și tehnologie avansată în cele 19 intersecții-cheie ale Capitalei.

Începând de astăzi, 13 decembrie 2023, șoferii din București sunt supuși unei atenții sporite, deoarece un sistem inovator de recunoaștere facială a fost implementat în cele mai aglomerate intersecții ale Capitalei. Această măsură reprezintă o colaborare între Poliția Capitalei și Administrația Străzilor, având scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră și de a descuraja încălcările regulilor de circulație.

Revoluție în siguranța rutieră

Sistemul de supraveghere facială este echipat cu camere inteligente ce pot identifica nu doar trăsăturile faciale ale șoferilor, ci și numerele de înmatriculare ale vehiculelor, viteza acestora și chiar dacă șoferul vorbește la telefon în timpul conducerii. Toate datele colectate vor fi transmise Primăriei, care le va înainta Poliției pentru procesarea și sancționarea șoferilor care încalcă regulile de circulație.

Printre cele 19 intersecții selectate se numără locurile extrem de aglomerate din București, unde incidentele rutiere și ambuteiajele sunt frecvente. Obiectivul principal al acestei măsuri este fluidizarea traficului, iar încălcările semaforului pot fi mai eficient sancționate prin noul sistem de recunoaștere facială.

Tehnologie avansată pentru combaterea încălcărilor legilor și fluidizarea traficului

Un aspect surprinzător al sistemului este focalizarea și asupra fețelor pasagerilor din mașină, o practică ce ridică unele întrebări legate de respectarea normelor privind confidențialitatea. Cu toate acestea, experții asigură că sistemul va identifica doar persoanele condamnate, urmărite sau dispărute, utilizând baza de date existentă a Poliției. Acest aspect va contribui la accelerarea anchetelor și la identificarea rapidă a infractorilor sau victimelor.

Într-un comunicat oficial, comisarul-șef Valentin Epure, director adjunct al Institutului Național de Criminalistică (INC), a subliniat că mai puțin de 0,4% dintre polițiști vor opera acest sistem, exclusiv polițiști criminaliști, asigurându-se astfel că accesul la date se face cu o deosebită responsabilitate și securitate.

În final, această inovație în supravegherea traficului din București se așteaptă să contribuie semnificativ la reducerea incidentelor rutiere și la îmbunătățirea generală a siguranței rutiere în Capitală.

Lista intersecțiilor supravegheate

Intersecție Șos. Odăii – Șos. București – Târgoviste
Intersecție Șos. Odăii – Șos. București-Ploiești
Intersecție Calea Ferată – Șos. Pipera
Intersecție A3 – Str. Gherghiței
Intersecție Bd. Dimitrie Pompeiu – Șos. Petricani
Intersecție Intr. Andronache – Șos. Andronache
Intersecție Șos. Andronache – Șos. Colentina
Intersecție Șos. Fundeni – Aleea Lacului
Intersecție Șos. Pantelimon – Str. Gara Cățelu
Intersecție Bd Theodor Pallady – Str. Drumul între Tarlale
Intersecție Bd. Unirii – Str Nicolae Teclu
Intersecție Șos. Olteniței – Str. Cheile Turzii
Intersecție Șos. Berceni – DNCB
Intersecție Șos. Giurgiului – Str. Căruței
Intersecție Bd. Măgurele – Str. Sântimbru
Intersecție Șos. Alexandriei – Str. Aliman
Intersecție Prelungirea Ghencea DNCB
Intersecție DNCB – Bd luliu Maniu
Intersecție DNCB – Sos Chitilei.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.