ActualitateEconomie

Scumpiri da, salarii ba. România, campioană la scumpiri

Conform ultimului clasament realizat de Picodi, România ocupă locul 27 în topul creșterilor salariale la nivel global. Această analiză reflectă evoluția salariilor în 67 de țări de pe glob, iar rezultatele plasează țara noastră într-o poziție intermediară în ceea ce privește creșterea veniturilor.

LIVING ERA BANNER

Scumpiri în România

Surprinzător, pe primele locuri în topul salariilor se află Argentina și Turcia, indicând o dinamică favorabilă în privința remunerațiilor în aceste țări.

Cu toate acestea, în ceea ce privește prețurile produselor alimentare, situația este diferită. România se află în fruntea clasamentului la capitolul prețurilor, indicând un nivel mai ridicat al acestora comparativ cu alte țări, spre exemplu Spania sau Italia.

Astfel, țara noastră se confruntă cu o dinamică complexă în ceea ce privește economia, cu o creștere salarială destul de mică, dar în același timp cu costuri alimentare mai ridicate. Acest context reprezintă o provocare pentru consumatori și poate fi influențat de mai mulți factori, inclusiv de schimbările economice la nivel global.

„În general, ca regulă, inflația a lovit mai tare în țările mai sărace, adică România, chiar dacă a avut un parcurs foarte bun în ultimii ani din punct de vedere economic, rămâne încă o țară cu venituri relativ mici, dacă este să ne comparăm, bineînțeles cu alte țări. Inflația o lovește prin creșterea prețurile, dar și prin faptul că cresc dobânzile ca urmare a creșterii prețurilor.

Băncile centrale cresc dobânzile ca să tempereze prețurile și atunci scade încă o dată puterea de cumpărare și automat salariile cele mai mici sunt cele mai lovite. Asta este o primă explicație pentru pentru noi.

A 2-a explicație este că noi totuși, avem un salariu destul de bun, aproape de 420-430 euro salariul minim pe economie în acest moment. Deci când ai un salariu atât de mic și vine o inflație și contracarezi cu dobânzi mai mari”, a transmis Răzvan Botea, editor la Ziarul FInanciar.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.