Internațional

Scriitor australian condamnat la moarte în China

Australianul Yang Hengjun a fost condamnat la moarte cu suspendare de un tribunal chinez, după cinci ani de detenție pentru spionaj. Sentința a fost pronunțată în aceeași zi în care activista pentru drepturile femeilor Li Qiaochu a fost condamnată la trei ani și opt luni de către un tribunal din Shandong pentru „incitare la subminarea puterii de stat”, potrivit The Guardian.

Yang a fost arestat în 2019 pe aeroportul din Guangzhou, fiind acuzat de spionaj pentru o țară străină nedeclarată. Bloggerul pro-democrație în vârstă de 57 de ani este un cetățean australian născut în China. El a fost judecat într-o audiere de o zi, cu ușile închise, la Beijing, în mai 2021, iar verdictul nu a fost făcut public.

Familia lui Yang a fost șocată și devastată de decizia instanței, un purtător de cuvânt descriind-o ca fiind la „capătul extrem al celor mai rele așteptări”.

Penny Wong, ministrul de externe al Australiei, a declarat luni că guvernul este „îngrozit de această decizie” și a precizat că l-a chemat pe ambasadorul chinez, Xiao Qian, pentru a prezenta obiecțiile Canberrei „în termenii cei mai fermi”.

Wong a declarat că guvernul australian a pledat pentru Yang „cu fiecare ocazie și la cele mai înalte niveluri”.

„Australia nu va ceda și va face dreptate în cazul lui Yang”, a declarat Wong. „Toți australienii doresc să îl vadă pe Yang reunit cu familia sa”.

Sentința dezvăluită luni este descrisă în mod oficial ca fiind o condamnare la moarte cu o amânare de doi ani. Este o hotărâre relativ obișnuită care permite comutarea sentințelor la moarte la 25 de ani sau la închisoare pe viață după doi ani de bună purtare.

China este cel mai mare utilizator al pedepsei cu moartea din lume, dar nu există date disponibile în mod public. Sistemul judiciar chinez este notoriu de opac, cu rate de condamnare de peste 99,9% și foarte puține cazuri anulate pentru condamnări greșite.

„Este pedepsit de guvernul chinez pentru criticile sale faţă de încălcările drepturilor omului în China şi pentru susţinerea valorilor universale precum drepturile omului, democraţia şi statul de drept”, a declarat, pentru BBC, Feng Chongyi, un profesor din Sydney.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.