ActualitatePolitică

Schengen, România și Austria. Condițiile impuse de austrieci

Sâmbătă seară, premierul Marcel Ciolacu a transmis că Austria a adoptat o abordare mai flexibilă în ceea ce privește spațiul Schengen și a consimțit la eliminarea restricțiilor la frontierele aeriene pentru România.

LIVING ERA BANNER

Cu toate acestea, oficialii de la Viena pun României trei condiții mari și late.

  • „Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene – n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut ‘substanțial’ sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.
  • Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
  • ‘Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria’, a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne”.

Acestea sunt cele trei condiții puse de Viena, potrivit Ministerului austriac de Interne, la solicitarea postului Digi24.

„Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen”, se mai arată în răspunsul dat de instituția condusă de Gerhard Karner.

Spațiul Schengen

Spațiul Schengen reprezintă un acord istoric între 27 de state europene care au ales să elimine controlul la frontierele interne și să creeze un spațiu comun de liberă circulație a persoanelor.

Această inițiativă a avut un impact semnificativ asupra modului în care cetățenii europeni călătoresc și interacționează între țări, consolidând unitatea și cooperarea în cadrul Uniunii Europene.

Spațiul Schengen a luat naștere în 1985, când cinci state membre ale Comunității Economice Europene (Franța, Germania, Luxemburg, Belgia și Țările de Jos) au semnat Acordul Schengen într-un mic sat luxemburghez cu același nume.

Ideea principală a acestui acord era eliminarea controalelor la frontierele interne pentru a facilita circulația persoanelor în interiorul acestei zone. În timp, numărul statelor participante a crescut, atingând astăzi 27 de țări.

Unul dintre principiile fundamentale ale Spațiului Schengen este abolirea controlului la frontierele interne. Astfel, cetățenii europeni pot călători liber între statele membre fără a întâmpina formalități suplimentare la trecerea frontierei. Totuși, se menține controlul la frontierele externe ale acestui spațiu comun, pentru a asigura securitatea și stabilitatea regiunii.

Un alt aspect important îl reprezintă cooperarea eficientă în domeniul securității. Statele membre colaborează strâns pentru a preveni infracțiunile transfrontaliere și pentru a asigura o aplicare coerentă a legilor și a standardelor Schengen. Schimbul rapid de informații și coordonarea între forțele de securitate din diferite țări sunt esențiale pentru menținerea unui mediu sigur în interiorul Spațiului Schengen.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.