ActualitateInternaționalTech

Rusia vrea să construiască o centrală nucleară pe Lună

Rusia și China „iau în considerare serios” construirea unei centrale nucleare pe suprafața Lunii până în 2035, conform declarațiilor șefului Roskosmos, agenția spațială a Rusiei.

Moscova vrea energie spațială nucleară

Moscova intenționează să producă „energie spațială nucleară” în cadrul unui program lunar comun cu China, prin construirea unei centrale nucleare pe Lună, a declarat luni șeful agenției spațiale a Rusiei, Yuri Borisov.

Borisov a avertizat că panourile solare nu ar fi suficiente pentru a asigura o alimentare fiabilă cu electricitate pentru posibilele așezări lunare.

„Astăzi luăm în considerare serios un proiect, undeva în perioada 2033-2035, pentru a livra și instala o unitate de alimentare pe suprafața lunară împreună cu colegii noștri chinezi”, a spus Borisov în cadrul unui eveniment dedicat tinerilor, potrivit DW.

Deși SUA a speculat că Rusia intenționează să folosească un nou tip de armă nucleară împotriva sateliților, șeful Roskosmos, care a preluat conducerea companiei în 2022, a insistat că Rusia nu are planuri de a stationa arme nucleare în spațiu.

O centrală nucleară pe Lună ar trebui să fie construită de mașini, a adăugat Borisov, afirmând că există deja soluții tehnice pentru proiect.

În martie 2021, Moscova și Beijingul au semnat un acord privind construirea unei stații de cercetare lunară internaționale și au prezentat o hartă rutieră pentru construcție în iunie 2021.

China are propriul său program de explorare lunară, cu o sondă fără echipaj, pe numele ei „Chang’e-6”, care urmează să fie lansată în mai pentru a colecta probe de rocă.

Între timp, programul spațial rus a suferit o serie de probleme în ultimii ani. Prima sa misiune lunară în 47 de ani a eșuat anul trecut după ce nava spațială Luna-25 a Rusiei a scăpat de sub control și s-a prăbușit.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

.