ActualitateTech

Rusia și China, parteneri în războiul cibernetic. O alianță înfricoșătoare în era războiului digital

In urma invaziei ruse, Ucraina se confruntă cu un val masiv de atacuri cibernetice susținute de o alianță între Beijing și Moscova, dezvăluie Forumul Internațional de Reziliență Cibernetică.

Invazia rusească în Ucraina a adus o schimbare semnificativă în războiul modern, transformând conflictul în primul război cibernetic din istorie. Forumul Internațional de Reziliență Cibernetică, desfășurat în Kiev pe 7-8 februarie, a evidențiat o colaborare periculoasă între Rusia și China în lupta lor împotriva Ucrainei, spune El Pais.

Cifrele dezvăluie amploarea atacurilor. Impactul colaborării Ruso-Chineze

Serviciile secrete ucrainene susțin că au fost ținta a peste 10.000 de atacuri cibernetice majore de la începutul invaziei, subliniind că Moscova și Beijingul colaborează în domeniul războiului digital. Directorul Agenției americane pentru securitatea cibernetică și infrastructură (CISA), Jen Easterly, a subliniat că China reprezintă o amenințare pe termen lung, iar colaborarea lor cu Rusia este evidentă în atacurile cibernetice asupra Ucrainei.

Autoritățile ucrainene au detectat consecințele colaborării dintre Rusia și China în spațiul cibernetic, recunoscând utilizarea de programe spion chinezești pentru atacuri distructive în țară. Atacurile au inclus programe malware dezvoltate de Scarab, un grup de hackeri legat de guvernul chinez, confirmând și investigații asupra unui presupus atac masiv al Chinei asupra a 600 de site-uri web ucrainene.

Vera Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene, a avertizat China să nu sprijine Rusia în invazie, subliniind că aceasta va afecta relațiile UE-China, inclusiv aspectele de securitate cibernetică și dezinformare. În același timp, SUA și alte țări membre NATO discută strategii comune de apărare cibernetică împotriva alianței Rusia-China.

Răspunsul global la provocare. Viitorul luptei cibernetice

Ucraina a fost lovită nu doar de atacuri fizice, ci și de atacuri cibernetice simultane. Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei a declarat că țara se confruntă cu atacuri coordonate ale hackerilor din China, Iran, Belarus și Coreea de Nord.

Experți în securitate cibernetică susțin că respectiva colaborare dintre Rusia-China în domeniul cibernetic reprezintă o amenințare globală, iar comunitatea internațională trebuie să intensifice eforturile pentru contracararea acestui parteneriat. În acest context, Mecanismul de la Tallinn și alte inițiative globale ar putea juca un rol crucial în furnizarea rapidă a resurselor de securitate cibernetică pentru protejarea infrastructurii civile în fața amenințărilor cibernetice.

În timp ce Ucraina continuă să lupte atât pe frontul fizic, cât și pe cel cibernetic, comunitatea internațională se mobilizează pentru a contracara amenințările complexe aduse de alianța Rusia-China în acest nou teatru de război digital.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.