ActualitateInternațional

Rusia, represiune împotriva LGBTQ+ după interzicerea „mișcării globale”

Forțele de securitate rusești efectuează raiduri în cluburile LGBTQ+ din Moscova după decizia instanței supreme.

LIVING ERA BANNER

Forțele de securitate rusești au declanșat raiduri în cluburi și baruri gay din Moscova vineri seară, doar la mai puțin de 48 de ore după ce Curtea Supremă a țării a interzis ceea ce a denumit „mișcarea globală LGBTQ+” drept organizație extremistă. În cadrul acțiunii, poliția a percheziționat localuri din capitala rusă, inclusiv un club de noapte, o saună pentru bărbați și un bar care găzduia petreceri LGBTQ+, pretextând un raid antidrog, conform relatărilor El Pais.

Martorii oculari au declarat că documentele celor care frecventau aceste cluburi au fost verificate și fotografiate de către serviciile de securitate, iar managerii au reușit să avertizeze patronii cu privire la sosirea poliției. Aceste raiduri survin în urma deciziei Curții Supreme a Rusiei de a cataloga „mișcarea” LGBTQ+ din țară drept organizație extremistă.

Hotărârea, care a fost luată în urma unui proces inițiat de Ministerul Justiției, reprezintă un pas suplimentar în cadrul represiunii care a durat un deceniu împotriva drepturilor LGBTQ+ sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Acesta a susținut constant „valorile familiei tradiționale” în cei 24 de ani de mandat.

Critici asupra hotărârii Curții Supreme și impactul asupra comunității

Activiștii au criticat procesul, remarcând că acesta a fost intentat împotriva unei mișcări care nu este oficială și că autoritățile pot lua măsuri împotriva oricăror persoane sau grupuri considerate ca făcând parte din aceasta, datorită definiției sale largi și vagi.

Decizia Curții Supreme a dus deja la închiderea mai multor localuri LGBTQ+, printre care și celebrul club gay Central Station din Sankt Petersburg. Proprietarul acestuia a anunțat pe rețelele de socializare că nu va permite continuarea activității în conformitate cu legea în vigoare.

Max Olenichev, avocat specializat în drepturile omului, a avertizat că hotărârea interzice efectiv orice activitate organizată pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBTQ+. „În practică, autoritățile ruse ar putea aplica hotărârea împotriva inițiativelor LGBTQ+ care operează în Rusia, considerându-le parte a acestei mișcări civice”, a explicat el.

Înainte de pronunțarea hotărârii, grupurile rusești pentru drepturile omului au denunțat acțiunea Ministerului Justiției drept discriminatorie și o încălcare a Constituției Rusiei. Cu toate acestea, instanța a respins încercările activiștilor LGBTQ+ de a deveni parte în acest caz.

Rusia și controversa legilor anti LGBTQ+

Cu adoptarea primei legi restrictive asupra drepturilor LGBTQ+ în 2013, cunoscută sub numele de legea „propagandei gay”, Kremlinul a deschis drumul către o serie de măsuri restrictive. În 2020, reformele constituționale promovate de Putin au inclus o prevedere care interzice căsătoriile între persoane de același sex.

În contextul amplificării influenței „degradante” a Occidentului, după trimiterea trupelor în Ucraina în 2022, Kremlinul a intensificat campania împotriva acestei influențe. În același an, a fost adoptată o lege care interzice propaganda „relațiilor sexuale netradiționale” în rândul adulților, interzicând efectiv orice susținere publică a comunității LGBTQ+.

În plus, o lege adoptată în acest an a interzis procedurile de tranziție de gen și îngrijirea persoanelor transsexuale, limitând orice „intervenții medicale care au ca scop schimbarea sexului unei persoane”. Autoritățile ruse resping acuzațiile de discriminare LGBTQ+, prezentând drept protejate „drepturile persoanelor LGBT din Rusia”.

Cu toate acestea, cu restricțiile impuse de hotărârea Curții Supreme, consecințele pentru activiști și simbolurile LGBTQ+ rămân neclare. În lumina acestei situații, mulți se gândesc să părăsească Rusia pentru a evita posibilele represalii. Olga Baranova, director al Centrului Comunitar pentru Inițiative LGBTQ+ din Moscova, a afirmat că această acțiune îi prezintă din nou ca pe un „dușman intern”, distrugând atenția de la alte probleme din Rusia.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.