Internațional

Rusia ar putea fi implicată în lovitura de stat din Niger

Implicarea grupării militare Wagner în lovitura de stat din Niger pare din ce în ce mai clară potrivit ultimelor declarații făcute de Evgheni Prigozhin și influenței rusești în creștere din zonă.

Implicarea grupului Wagner în Niger

Șeful Grupului Wagner din Rusia, Evgheni Prigozhin, a declarat în cadrul unui canal de Telegram la 27 iulie că lovitura de stat din Niger este o veste bună, explicând că „ceea ce s-a întâmplat în Niger nu este altceva decât lupta poporului din Niger cu colonizatorii lor… Colonizatorii care încearcă să le impună regulile lor de viață și să îi mențină în starea în care se afla Africa, cu sute de ani în urmă”, informează Al-Ahram.

Mesajul lui Prigozhin ar putea fi interpretat ca o manifestare a intereselor Wagner în Africa și indică faptul că Nigerul are o importanță strategică deosebită pentru Rusia, care vrea să înlăture influența din zonă a țărilor occidentale, precum Franța și Marea Britanie.

Rusia este deja prezentă în Libia, Republica Centrafricană, Mali, Burkina Faso, Sudan și Niger, toate fiind țări care trec în prezent prin conflicte armate. Moscova nu a putut fi însă implicată direct în afacerile acestor țări din cauza presiunilor puse de celelalte puteri internaționale, care aveau diverse interese în zonă.

Grupul Wagner a fost o unealtă folosită de Rusia pentru a-și promova indirect interesele politice și a stabili relații cu diverse națiuni africane, pentru furnizarea de securitate, sprijin militar și servicii economice.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) notează într-un raport din 2021 că activitatea Grupului Wagner a crescut de șapte ori, extinzându-se de la operarea în patru țări în 2015 la 27 în 2021.

Prezența sa a devenit mai frecventă și mai răspândită în întreaga Africă, rapoartele serviciilor de informații occidentale sugerează că există peste 15.000 de luptători Wagner desfășurați în șase țări africane: Libia, Sudan, Republica Centrafricană, Mali, Madagascar și Mozambic.

Rusia a organizat recent două summituri cu națiunile africane, unul la Soci în 2019 și altul la Sankt Petersburg în iulie anul acesta. Summiturile în cauză au fost completate de vizite frecvente ale oficialilor ruși în diferite țări africane.

Forumul BRICS va avea o conferință în Africa de Sud între 22 și 24 august, 2023, reunind Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Această mișcare a atras interesul mai multor națiuni africane dornice să se alăture forumului, câteva fiind Egipt, Senegal, Algeria, Nigeria și Maroc.

Influența rusească în Africa a devenit foarte clară în timpul votului ONU legat de condamnare acțiunilor Rusiei în conflictul din Ucraina, când 15 națiuni africane s-au abținut. Nicio națiune africană nu a pledat pentru sancțiuni anti-Rusia în cadrul sesiunilor Adunării Generale a ONU.

Agenția americană Standard & Poor’s a declarat că exporturile de petrol rusesc către Africa au crescut de 14 ori față de nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina. Exporturile rusești către Africa au ajuns la aproximativ 18 miliarde de euro în 2022.

Mai trebuie menționat faptul că Rusia este principalul furnizor de arme din Africa, iar între 2010 și 2020, Moscova a stabilit acorduri de cooperare militară cu 19 națiuni africane, inclusiv Nigeria, Sudan, Egipt și Mali.

Moscova le-a mai promis națiunilor africane securitate alimentară, fiind cel mai important exportator de cereale din lume. Rușii și-au luat acest angajament în timpul summitului ruso-african de la Sankt Petersburg, când au decis să ofere grâu gratuit pentru șase țări africane, oferind simultan prețuri preferențiale altora.

Acestea fiind spuse, Rusia are interese majore în Africa, unde vrea să înlăture influențele vestice și să-și găsească noi aliați, iar atacul recent asupra Ambasadei Franței din Niger, urmat de arborarea steagului rusesc, exemplifică puterea acestor influențe externe.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *