ActualitateEconomie

Românii renunță la ideea de a fi proprietari. Ponderea celor care plănuiesc să cumpere o locuință a scăzut cu 8%

Românii se pare că renunță la ideea de a fi proprietari. Inflația își spune cuvântul, iar persoanele care intenționează să achiziționeze o locuință a scăzut cu 8%.

Ponderea celor care plănuiesc să cumpere o locuință a scăzut cu 8%

Visul românilor de a deveni proprietari de locuințe pare să devină tot mai îndepărtat. Din cauza inflației și a dificultăților de finanțare, procentul persoanelor care intenționează să achiziționeze o locuință a scăzut cu 8% în acest an, ajungând la 37%, față de 45% înregistrat în anul precedent.

În schimb, piața închirierilor înregistrează o creștere semnificativă. Dacă în 2021 doar 32% dintre români doreau să închirieze, în acest an, procentul a crescut la 48%.

Ponderea persoanelor care intenționează să cumpere o locuință în următoarele 12 luni a înregistrat o scădere de 8 puncte procentuale, trecând de la 45% în 2022 la 37% în 2023.

Cu toate acestea, procentul celor care doresc să închirieze o locuință a crescut semnificativ, de la 32% în 2022 la 48% în 2023, conform unei analize realizate de iO Partners în colaborare cu Storia.ro.

„Pe termen scurt nu o să asistăm la o revenire puternică a numărului de tranzacții pentru că principalul blocaj vine din zona de finanțare, dobânzile fiind încă la un nivel ridicat. Pe termen scurt ne așteptăm la o consolidare a prețurilor chiriilor în continuare, iar pe termen mediu, un an sau doi, o să aibă loc o revenire a numărului de tranzacții”, a explicat Daniel Crainic, Chief Marketing Officer pentru imobiliare.ro.

Apartamentele mici, cele mai căutate pentru închiriere

În ceea ce privește tipul de locuință căutat pentru închiriere, apartamentele mici, cum ar fi garsonierele și cele cu 2 camere, rămân în continuare preferate de chiriași, cu o pondere cumulată de 86% în 2023, comparativ cu 82% în 2022.

Concret, în 2022, 33% dintre respondenți căutau să închirieze garsoniere, în timp ce în 2023 această cifră a crescut la 42%. Preferința pentru apartamentele cu 2 camere a rămas relativ constantă, înregistrând o ușoară scădere de la 49% în 2022 la 44% în 2023.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *