ActualitateEconomie

România va deveni cel mai mare furnizator de gaze naturale din UE

Pe data de 7 octombrie 2023, România a demarat un proiect ambițios în valoare de 4 miliarde de euro, cu speranța de a deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, inițiativă pune piedici obiectivului UE de a obține neutralitate în ceea ce privește emisiile de carbon.

Cum plănuiește România să devină cel mai mare furnizator de gaze naturale din UE

Proiectul offshore Neptun Deep al României are ca scop extragerea a aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale și se bazează pe finanțarea UE, care a clasificat energia nucleară și gazele naturale ca fiind sustenabile, pentru a contribui la asigurarea stabilității energetice în regiune.

„Neptun Deep este un proiect critic, nu doar pentru România, dar pentru Europa. Situaţia din Marea Neagră nu este uşoară, aşa că ne bazăm pe ajutorul dumneavoastră pentru a o face o zonă sigură.

Este o investiţiei de 4 miliarde de dolari şi ştiu că cineva în Moscova ne urmăreşte şi va face orice pentru a întârzia sau opri acest proiect”, a declarat Sebastian Burduja, la a doua ediţie a Forumului Economic SUA.

Această nouă infrastructură de transport va conecta Neptun Deep la conducta BRUA, care furnizează gaze naturale către Ungaria și Austria.

Protestele activiștilor de mediu

Proiectul a fost întâmpinat cu proteste și critici din partea activiștilor de mediu din cauza emisiilor de dioxid de carbon rezultate din proiect.

Potrivit organizației BankWatch, proiectul Neptun Deep ar putea genera anual aproximativ 18 milioane de metri cubi de CO2, o cantitate aproape egală cu întreaga producție anuală de electricitate a României.

Aceste emisii nu sunt luate în considerare în evaluarea impactului asupra mediului, deoarece sunt considerate emisii indirecte, rezultând din arderea gazului, nu din construcția și utilizarea infrastructurii directe.

Această perspectivă a generat îngrijorări serioase pentru organizația BankWatch, care susține că emisiile reprezintă un rezultat direct al proiectului.

În plus față de impactul său asupra climei, proiectul Neptun Deep reprezintă o amenințare semnificativă asupra biodiversității. Documentația depusă pentru acordul de mediu al proiectului evidențiază perturbările aduse peștilor, mamiferelor marine și speciilor terestre, precum și habitatelor acestora.

Cu toate acestea, guvernul român susține că proiectul Neptun Deep este necesar pentru a consolida securitatea energetică a țării și a UE, deoarece ar reduce dependența de combustibilii fosili proveniți din Rusia.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *