Educație

România, în top 4 țări europene unde copiii petrec cei mai mulți ani în învățământul obligatoriu

Durata învățământului obligatoriu în România este una dintre cele mai lungi din Europa. Copiii încep școala la vârsta de 5 ani și termină liceul la 18 ani. Aceasta înseamnă că ei petrec obligatoriu 13 ani în sistemul de învățământ.

LIVING ERA BANNER

Aceeași durată se înregistrează și în Belgia și Ungaria, fiind depășită doar de Franța, unde copiii petrec în învățământul obligatoriu 15 ani. Aceste informații provin din cel mai recent raport al rețelei europene Eurydice cu privire la durata învățământului obligatoriu în țările europene.

Pragul de 13 ani mai este atins, parțial, în Germania (în 4 landuri) și, în anumite circumstanțe, în Macedonia de Nord.

România, top 4 țări europene unde copiii petrec cei mai mulți ani în învățământul obligatoriu, dar analfabetismul funcțional este în floare

Chiar dacă elevii din țara noastră petrec foarte mult timp în școli, rata de analfabetism funcțional este în floare: din 100 de elevi, 89 înţeleg cuvintele, dar nu şi sensul lor.

La nivel european, învățământul obligatoriu începe, în cea mai mare parte, când copiii ating vârsta de 6 ani, în 18 sisteme de educație. Există și 15 sisteme în care învățământul obligatoriu începe la 5 ani.

Cu toate acestea, în doar cinci sisteme de educație europeană, învățământul obligatoriu începe mai devreme. Franța și Ungaria sunt singurele țări în care învățământul obligatoriu debutează cu primul nivel de grădiniță, la vârsta de 3 ani, notează edu.ro.

În ceea ce privește încheierea învățământului obligatoriu, majoritatea țărilor europene îl finalizează la vârsta de 16 ani, în 16 sisteme educaționale.

La 15 ani se încheie în 12 sisteme, iar în opt sisteme se ajunge la vârsta de 18 ani. Există două sisteme în care învățământul obligatoriu se încheie la 19 ani, cu variații.

România se situează într-o categorie mai restrânsă de țări europene în ceea ce privește durata învățământului obligatoriu. Aici, copiii încep, în mod obișnuit, grupa mare (care este acum obligatorie) la vârsta de 5 ani și termină clasa a 12-a, în mod normal, la 18 ani.

Acest lucru înseamnă că cei mici petrec, în mod obligatoriu, 13 ani în învățământul obligatoriu în România. Această situație se mai întâlnește, la nivel național, doar în Belgia și Ungaria. Franța este singura țară europeană în care copiii petrec mai mult timp în învățământul obligatoriu, adică 15 ani.

Aducem aminte că vechea Lege a educației naționale a prevăzut ca din acest an (2023) și învățământul obligatoriu să cuprindă și grupa mijlocie (vârsta 4-5 ani), urmând să fie extins și la grupa mică până în 2030. Noua lege a învățământului preuniversitar prevede că “învățământul obligatoriu cuprinde învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și învățământul liceal” (Art. 13.1), mai notează sursa citată.

În comparație cu alte țări europene, România se încadrează într-o categorie mai restrânsă în ceea ce privește durata învățământului obligatoriu. Același interval de 13 ani petrec în școală și copiii din Belgia și Ungaria.

În Belgia, învățământul obligatoriu se întinde de la vârsta de 3 ani până la 16 ani. În Ungaria, învățământul obligatoriu începe la 3 ani și se termină la 16 ani, cu opțiunea de a continua până când se obține cel puțin o calificare de învățământ vocațional sau profesional.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *