Economie

România, pe locul șase la producția de vin în Uniunea Europeană

România se evidențiază ca una dintre puținele țări care au înregistrat o creștere semnificativă în producția de vin față de anul precedent, conform unei platforme dedicate promovării vinurilor românești. Cu o producție totală de 4,4 milioane de hectolitri în acest an, țara noastră a înregistrat o creștere de 15% față de anul 2022 și cu 4% mai mult decât media ultimilor cinci ani. România se afirmă astfel ca unul dintre cei mai importanți producători de vinuri din Europa.

LIVING ERA BANNER

Producția de vin în România a atins 4,4 milioane de hectolitri în 2023

Conform datelor furnizate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), analizate de către Wines of Romania, producția de vin în România a atins 4,4 milioane de hectolitri în 2023, înregistrând o creștere de 15% față de anul precedent și cu 4% peste media ultimilor 5 ani. Această performanță consolidează poziția României ca al șaselea cel mai mare producător de vin din Europa.

La nivel global, creșteri semnificative au fost înregistrate și în Statele Unite (25,5 milioane hl, +12%), Portugalia (7,4 milioane hl, +8%) și Germania (9 milioane hl, +1%).

În schimb, din cauza condițiilor climatice nefavorabile, secetei și bolilor din vie, producția de vin în emisfera sudică a suferit scăderi semnificative.

În Europa, țări precum Grecia (-50%), Croația (-46%), Georgia (-28%), Spania (-19%), Italia (-13%) și Moldova (-10%) au raportat reduceri abrupte ale volumelor de vin produse.

„Ar fi o oportunitate ideală anul acesta ca multe persoane și mulți străini să cunoască și România din punct de vedere viticol, pentru că noi nu suntem atât de bine cunoscuți, ce-i drept, peste hotare. Sunt foarte mulți oaspeți care sosesc în hoteluri, în restaurante în România și totuși, ei nu știau că noi suntem o țară producătoare de vin”, a declarat Luca Aurelian, somelier, pentru Aleph News.

În emisfera sudică, unde cifrele sunt mai precise datorită recoltei care a avut loc în primăvară, s-au înregistrat pierderi semnificative în toate țările producătoare, cu excepția Noii Zeelande, care a înregistrat o creștere de 14%. Uruguay și Argentina au raportat o scădere de 29%, Australia de 22%, Chile de 18%, iar Africa de Sud de 10%.

În total, producția globală de vin pentru 2023 este estimată la o medie de 244 de milioane de hectolitri, reprezentând o scădere de 7% față de anul precedent și constituind cel mai mic nivel în ultimii 60 de ani.

„Pentru România, ar putea reprezenta o oportunitate importantă, însă nu avem încă maturitatea, relaţiile din piaţă şi nivelul de organizare necesare pentru a profita de acest moment. Creşterea producţiei este, totuşi, o veste bună, deşi previzibilă. Avem încă suprafeţe mari care abia intră pe rod sau care se apropie de maturitate, apar mereu noi producători, producătorii existenţi îşi diversifică şi îşi rafinează oferta – într-un cuvânt, apar semnele de maturizare ale pieţe de vin din România, cel puţin din punct de vedere al producţiei”, a explicat Marinela Ardelean, expert în vin, co-organizator al festivalului de vin RO-WINE şi fondator al platformei WinesOfRomania.com. 

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.