Economie

România, pe locul 2 la producția de biciclete. În 2022, în UE au fost produse în total 14,7 milioane

În 2022, în UE au fost produse în total 14,7 milioane de biciclete, potrivit Eurostat.

LIVING ERA BANNER

Această cifră prezintă o creștere de 10% a producției de biciclete în comparație cu anul precedent (2021) și o creștere de 29% pe parcursul unui deceniu, din 2012 până în 2022.

România, pe locul 2 la producția de biciclete

Cel mai mare producător în 2022 a fost Portugalia (2,7 milioane de unități), urmată de România (2,6 milioane), Italia (2,5 milioane), Germania (1,7 milioane) și Polonia (1,0 milioane).

Mersul pe bicicletă favorizează sănătatea și bunăstarea individuală și, prin înlocuirea utilizării autoturismelor, contribuie la reducerea poluării aerului. Este un mod de transport ecologic și care ține cont de sănătate.

productie biciciclete

Sursă Foto – Eurostat

O călătorie prin istoria bicicletelor

Bicicleta, una dintre cele mai simple și eficiente invenții ale transportului uman, are o istorie fascinantă care se întinde pe mai bine de două secole. Iată o privire sumară asupra evoluției sale:

  1. Primele Experimente (Secolul al XVIII-lea – XIX-lea)

Conceptul bicicletei a început să se contureze la sfârșitul secolului al XVIII-lea, dar primele biciclete erau departe de designul actual. La mijlocul secolului al XIX-lea, apar primele modele care se aseamănă cu bicicletele moderne, precum „Draisinele” sau „bicicletele fără pedale”, inventate de baronul german Karl Drais.

  1. Pedale și Lanțuri (Anii 1860)

În anii 1860, bicicletele au cunoscut o revoluție majoră cu adăugarea pedalelor și a unei transmisii cu lanț. Acest lucru a permis utilizatorilor să propulseze bicicleta înainte și a dus la popularizarea acestui mijloc de transport.

  1. Bicicletele cu Roți de Mărimi Egale (Anii 1870)

În anii 1870, bicicletele cu roți de mărimi egale au devenit populare, ceea ce a dus la un echilibru mai bun și o mai mare ușurință de utilizare.

  1. Bicicleta de Siguranță (Anii 1880)

În această perioadă, bicicletele de siguranță cu roți pneumatice au apărut, oferind o alternativă mai sigură și mai confortabilă la bicicletele cu roți mari.

  1. Evoluții Tehnice și Bicicletele de Curse (Secolul al XX-lea)

În secolul al XX-lea, bicicletele au cunoscut numeroase îmbunătățiri tehnice, inclusiv transmisii cu viteze multiple, frâne mai bune și materiale ușoare. Bicicletele de curse au devenit populare, iar ciclismul a devenit un sport de competiție respectat la nivel mondial.

  1. Bicicletele Moderne (Secolul al XXI-lea)

Astăzi, bicicletele moderne vin într-o varietate de stiluri, de la cele de munte la cele de cursă și bicicletele de oraș. Tehnologia a adus bicicletele electrice, care sunt din ce în ce mai populare în rândul celor care caută o alternativă ecologică la transportul cu motor.

  1. Impactul Asupra Societății

Bicicleta a avut un impact semnificativ asupra societății. Ea a oferit o alternativă ecologică la mașinile cu motor, promovând un stil de viață sănătos și reducând congestia traficului în orașe. Bicicleta a fost, de asemenea, o sursă de recreere și deplasare accesibilă pentru mulți oameni din întreaga lume.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *