ActualitateMediu

Riscul seismic în București: Inițiative tech pentru siguranță și conștientizare

Explorând riscul seismic în București, comunitatea tech românească lansează inițiative pentru o capitală mai sigură și conștientizare crescută.

LIVING ERA BANNER

Începând din ianuarie 2024, în România a fost implementată o interdicție privind închirierea apartamentelor situate în clădiri cu risc seismic.

București, capitala cu cel mai mare risc de cutremur din Uniunea Europeană

România se confruntă cu unul dintre cele mai semnificative riscuri de cutremur din Europa, fiind în compania Turciei, Greciei, Albaniei și Italiei. De asemenea, Bucureștiul este considerat capitala Uniunii Europene expusă cel mai mult riscului seismic, subliniază Al Jazeera.

În momentul în care pământul tremură, amintirile despre catastrofa din 1977 revin, aceasta provocând 1.578 de victime și pagube în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, potrivit Băncii Mondiale. La 4 martie, se vor împlini 47 de ani de la acea tragedie.

Termenul „cutremur” a dominat căutările pe Google în România în 2023, influențat de evenimente precum cutremurul cu magnitudinea 7,8 din Turcia și Siria în februarie, și cutremurul de magnitudine 5 din județul Gorj, România, în februarie. Aceste evenimente au declanșat o serie de politici noi în țară.

În martie anul trecut, fostul ministru al Dezvoltării, Attila Cseke, a propus interzicerea închirierii apartamentelor din clădirile cu risc seismic 1. Această propunere a fost aprobată de Parlamentul României și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Cu toate acestea, o căutare rapidă pe site-urile de închirieri relevă că apartamentele din clădirile cu etichetă roșie sunt încă disponibile în București, în ciuda riscului de amenzi considerabile pentru proprietari.

Tehnologie și inițiativă civică pentru combaterea riscului seismic

Pentru a aborda această problemă, o comunitate de entuziaști tech din România a folosit date oficiale pentru a cartografia clădirile cu risc seismic în întreaga țară.

Prin intermediul unui proiect colaborativ între Code for Romania și ONG-ul Make Better, a fost creat site-ul „acasainsiguranta.ro” (casa în siguranță), oferind resurse pentru înțelegerea riscului seismic și a acțiunilor individuale și colective.

În ciuda noilor reglementări, apartamentele din clădirile cu risc seismic încă sunt listate pe platforme de închirieri. Booking.com, unul dintre liderii pieței, afirmă că este conștient de noile reguli și examinează modul în care acestea se aplică platformei lor. De asemenea, subliniază responsabilitatea partenerilor lor de cazare de a respecta legislația locală.

Comunitatea civică a utilizat datele oficiale pentru a identifica și cartografia clădirile vulnerabile la cutremure. Marina Batog, cofondatoarea ONG-ului Make Better, a exprimat satisfacție față de interdicția recentă a închirierii în clădirile cu risc seismic. Ea a subliniat că aceasta este o mișcare esențială pentru a descuraja speculațiile imobiliare în aceste zone și pentru a atrage finanțări private pentru renovarea seismică.

Măsuri pentru îmbunătățirea rezilienței seismice

Deși au fost adoptate mai multe legi pentru a minimiza riscul seismic în România, progresele au fost lente. Din 23.000 de clădiri din București considerate vulnerabile la cutremur, doar 26 au fost renovate din fonduri publice în ultimii 30 de ani.

În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, se preconizează o investiție de 220 de milioane de euro pentru îmbunătățirea rezilienței seismice și eficienței energetice a locuințelor multifamiliale și clădirilor publice din categoriile de risc 1 și 2.

Adrian Veștea, șeful Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a subliniat necesitatea implicării autorităților locale pentru a implementa eficient măsurile necesare. În prezent, 391 de clădiri din București sunt în categoria de risc 1 sau sunt în pericol de prăbușire, însă această cifră ar putea fi subestimată, dat fiind că multe clădiri nu au fost încă supuse unei expertize tehnice adecvate.

De la tragedia din 1977, România a implementat sisteme moderne de avertizare rapidă. Sistemul de alertă timpurie în caz de cutremur (EEW) este considerat una dintre cele mai semnificative realizări, furnizând informații în timp real.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.