Internațional

Reconstrucția sistemului de poliție din Georgia. În urmă cu aproximativ 20 de ani, statul a concediat într-o singură zi toți șefii și ofițerii de poliție

De la destrămarea Uniunii Sovietice, Georgia era cunoscută pentru nivelul ridicat de corupție, în special în cadrul forțelor de poliție. Ca urmare a „Revoluției trandafirilor” din 2003, guvernul a început un proces de reformare și a concediat toți polițiștii existenți, iar în locul lor au ajuns cetățeni pe care i-au instruit de la zero. Și pare că a dat roade. În urma acestei reforme, nivelul de încredere în poliție a ajuns în Georgia la 87%, un record!

Inițiativa

Saakașvili și cabinetul său au decis să dizolve atât MSS, cât și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și să concedieze în mod oficial toți angajații din ambele ministere, precum și să creeze un MAI complet nou din cetățeni, notează centreforpublicimpact.
 
Guvernul a început cu poliția rutieră și a desființat întreaga forță în iulie 2004. Guvernul a concediat aproximativ 30.000 de polițiști pentru a crea o nouă forță lipsită de corupție. Aproximativ 85% din poliție, adică aproximativ 15.000 de polițiști au fost concediați într-o singură zi și a început angajarea de personal nou.
 
În octombrie 2004, Saakașvili l-a numit pe Batu Kutelia în funcția de ministru adjunct în cadrul Ministerului Securității Statului (MSS), o agenție de informații de tip KGB. Kutelia a primit ordin să dizolve ministerul până la sfârșitul anului. Obiectivele generale erau următoarele:
 
„Să restructureze ministerele și agențiile de poliție existente și conflictuale și să reducă corupția”.
 

Provocarea

În 2003, fosta republică sovietică Georgia era una dintre cele mai corupte țări din lume, aflându-se aproape de coada clasamentului privind percepția corupției, locul 124 din 133.
 
Forțele de poliție erau înjurate de către public, care le vedea ca pe un bastion al guvernului.
 
Un înalt oficial de poliție și-a amintit că, până la sfârșitul președinției lui Șevardnadze, în 2003, nu puteai să conduci 10 kilometri fără ca cel puțin câțiva polițiști rutieri să te oprească și să-ți ceară mită de câțiva dolari.
 
Structura organismelor de prevenire a criminalității era ineficientă, cu duplicarea unor funcții precum cele de combatere a narcoticelor și a crimei organizate.
 
Apoi a venit Revoluția Trandafirilor din 2003, care „a inaugurat o eră de reforme fără precedent în Republica Georgia. Nemulțumirea larg răspândită față de regimul postsovietic nedemocratic și corupt a culminat cu alegerea în 2004 a lui Mikheil Saakașvili ca președinte”.
 

Impactul public

Până în 2009, MAI reformat a suferit o schimbare atât de revoluționară încât, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional, a devenit a treia cea mai populară instituție georgiană, după Biserica Ortodoxă Georgiană și armată.
 
În 2015, Georgia s-a clasat pe locul 48 din 168 de țări privind indicele de corupție. (După ce a părăsit funcția în 2013 și cu o reputație compromisă în Georgia, Mihail Saakașvili s-a mutat în Ucraina și a intrat pe scena politică de acolo).

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *