LifestylePiesa săptămânii

Recomandarea săptămânii. „Nothing Compares 2 U”, in memoriam Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor s-a stins din viață. A lăsat în urma ei un repertoriu bogat, clasic, dar și un hit care a scris istorie. Astfel, recomandarea săptămânii este celebrul șlagăr „Nothing Compares 2 U”, in memoriam Sinéad O’Connor.

LIVING ERA BANNER

Istorie melodiei „Nothing Compares 2 U”

În 1990, Sinéad O’Connor a înregistrat un succes mondial cu piesa „Nothing Compares 2 U”, un cântec care vorbește despre o pierdere de nedescris și o inimă frântă, notează BBC.
 
A fost momentul definitoriu al carierei sale – unul care a propulsat-o fără voia ei în mainstream.
 
Dar povestea videoclipului și a modului în care a ajuns să îl înregistreze este plină de răsturnări de situație surprinzătoare.

CITEȘTE ȘI – „Nothing Compares 2 U”, Sinéad O’Connor! Interpreta hitului a murit la 56 de ani

15 iulie 1984. Prince tocmai s-a întors din Dallas, unde a urmărit turneul Victory al trupei Jacksons. Imediat ce coboară din avion, se îndreaptă spre studioul de înregistrări.
 
Acolo, în prezența doar a inginerului său Susan Rogers, scrie și înregistrează versiunea inițială a piesei „Nothing Compares 2 U” în doar câteva ore.
 
„Am fost uimită de cât de frumos suna”, a declarat Rogers lui Duane Tudahl, în cartea sa Prince & The Purple Rain studio sessions.
 
„Și-a luat carnețelul și s-a dus în dormitor, a scris versurile foarte repede, s-a întors afară și a cântat-o. A fost foarte rapid. Am fost foarte impresionat de el”.
 
Rogers crede că piesa a fost adresată menajerei lui Prince, Sandy Scipioni, care a fost nevoită să renunțe la ea atunci când tatăl ei a murit pe neașteptate în urma unui atac de cord.
 
„Sandy era persoana care se asigura că el avea băutura lui preferată, care era Five Alive, și se asigura că întotdeauna casa era curată, că erau flori proaspete pe pian și că șosetele și lenjeria erau spălate”, a declarat Rogers pentru BBC 6 Music în 2018.

„Ea plecase, iar dispoziția lui Prince devenea din ce în ce mai diferită și ciudată. Întreba doar: „Când se întoarce Sandy?”. Asta ar fi putut fi sursa de inspirație pentru cântec.”
 
Prietenul lui Prince, Jerome Benton, a avut o poveste diferită – spunând că Prince a scris cântecul pentru el după ce s-a despărțit de logodnica sa.
 
Oricum ar fi, muzicianul a considerat că melodia nu se potrivea cu imaginea sa publică de la acea vreme. El a decis să îl ofere formației The Family, pe care o formase în jurul iubitei sale de atunci, Susannah Melvoin, și cântărețului Paul Peterson.
 
Prince și-a scos vocea, a adăugat câte ceva în plus și a predat cântecul. Acesta a fost lansat pe singurul album al trupei The Family în 1985, care s-a prăbușit imediat, iar grupul s-a despărțit.
 
„Nothing Compares 2 U” nu a fost lansat niciodată ca single și părea destinat obscurității până când managerul lui Sinéad O’Connor, Fachtna O’Ceallaigh, și-a amintit de ea și i-a sugerat să o reia pentru cel de-al doilea album al ei, „I Do Not Want What I Haven’t Got.”
 
O’Connor s-a atașat imediat de piesă. Ea și O’Ceallaigh formau un cuplu, dar relația lor era pe ducă. Versurile de dragoste ale lui Prince se potriveau cu propria ei stare de spirit.
 

 

Dacă el nu mai era, ea putea face tot ce voia, putea să se vadă cu oricine dorea – dar nimic nu se putea compara cu el.
 
„Erau pe cale să se despartă când am înregistrat Nothing Compares 2 U”, a declarat Chris Birkett, care a coprodus și prelucrat piesa, într-un interviu pentru Sound On Sound.
 
„Probabil de aceea a cântat-o cu atât patos. A venit în studio, a tras-o dintr-o singură dublă, a făcut imediat o dublă înregistrare și a fost perfect pentru că era total implicată în cântec. A reflectat situația ei.”
 
Orice emoție pe care Prince o canaliza, a făcut tot posibilul să o ascundă. O’Connor a făcut contrariul.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *