Eu ce mai citesc?Recomandările Redacției

Recomandare de carte: „Efectul Lucifer”, de Philip Zimbardo

Nu știi ce să mai citești? Recomandarea săptămânii, de la NewsDealer: „Efectul Lucifer: Înțelegerea modului în care oamenii buni devin răi” (n.r. eng – The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil) este o carte din 2007 care include prima relatare detaliată și scrisă a profesorului Philip Zimbardo despre evenimentele care au avut loc în 1971 în cadrul Stanford Prison Experiment (SPE) – un studiu de simulare a închisorii care a trebuit să fie întrerupt după numai șase zile din cauza mai multor rezultate dureroase și a rupturilor psihice ale participanților.

Cartea include peste 30 de ani de cercetări ulterioare asupra factorilor psihologici și sociali care duc la comiterea unor acte imorale de către persoane altfel morale, potrivit wikipedia.com.

De asemenea, cartea examinează abuzurile asupra deținuților de la Abu Ghraib din 2003, care prezintă similitudini cu experimentul de la Stanford. Titlul își ia numele de la povestea pioasă a îngerului favorit al lui Dumnezeu, Lucifer, a căderii sale din grație și a asumării de către acesta a rolului lui Satan, întruchiparea răului. Cartea a fost pentru scurt timp în The New York Times Non-Fiction Best Seller și a câștigat premiul William James Book Award 2008 al Asociației Americane de Psihologie.

efectul lucifer

Cine este Philip G. Zimbardo?

PHILIP G. ZIMBARDO este profesor emerit de psihologie la Universitatea Stan-ford. A predat de asemenea la Yale, New York University şi Columbia. Este co-autor al textelor clasice Psihologie şi viaţă şi Timiditatea, care, împreună, însumează mai mult de 2 500 000 de exemplare vândute. Zimbardo a fost preşedinte al Asociaţiei Psihologilor Americani şi în prezent este directoral Centrului Stanford pentru Politici Interdisciplinare, Educaţie şi Cercetareasupra Terorismului.

A participat ca narator şi realizator la producerea serialului PB5 Discovering Psychology. în 2004 a depus mărturie în calitate de expert la audierile Curţii Marţiale în procesul unuia dintre rezerviştii dinarmata americană acuzat de comportament criminal în închisoarea AbuGhraib din Irak.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *